Oσο κι αν προσπάθησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλειος Οικονόμου, χθες στη Βουλή, να φρενάρει (άλλοτε με τα σχόλιά του κι άλλοτε με την εμφανή πλήξη που εξέφραζε) τις εντυπώσεις της αρνητικής κριτικής που άσκησαν οι εκπρόσωποι των φορέων στο σχέδιο νόμου «Δουλειές ξανά», δεν το κατόρθωσε. Το σχέδιο νόμου, το οποίο αγγίζει, αλλά δεν επιλύει κρίσιμα θέματα του ΟΑΕΔ, των πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, σφυροκοπήθηκε από το σύνολο των φορέων. Φυσικά, με ορισμένες γνωστές εξαιρέσεις, όπως αυτές των εκπροσώπων του ΣΕΒ (Χρ. Ιωάννου) και του ΣΕΛΠΕ.
Ακόμη και ο επικεφαλής, κ. Γαβρόγλου, του εποπτευομένου από το υπ. Εργασίας Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, αποκάλυψε ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση - συζήτηση για την κατάργηση του φορέα και ζήτησε μεταβατικό χρόνο, ώστε να να μην τιναχτούν στον αέρα τα προγράμματα και οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, η ΓΣΕΕ και οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις (μεταξύ αυτών και η ΕΣΕΕ) αρνήθηκαν το «δωράκι» του (γνωμοδοτικού) Κοινωνικού Συμβουλίου παρά τω Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του τριμερούς χαρακτήρα που έχει ο ΟΑΕΔ. Επίσης, η πλειονότητα των φορέων δεν αποδέχεται και θεωρεί απολύτως ζημιογόνα τη μετατροπή του Οργανισμό σε Υπηρεσία. Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, δέσποσαν τα εξής:
■ H έντονη κριτική για την προσπάθεια του υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να γενικεύσει τις περιορισμένες παρατυπίες, εμφανίζοντας ως απατεώνες τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ. Αν και, όπως σημείωσε στη δευτερολογία του ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτης, απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΠΑΣΟΚ, κ. Μουλκιώτη, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα που έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως, δεν υπερβαίνουν τους 40.000 σε σύνολο 1.100.000 εγγεγραμμένων. «Γιατί τότε δεν βάζετε απλώς μία διάταξη γι’ αυτούς και επιμένετε να συκοφαντείτε όλους τους ανέργους;», ρώτησε ευλόγως ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσιώτης.
■ Η αποκάλυψη ότι οι ποινές που προβλέπονται για τους ανέργους εκείνους που θα υποπέσουν σε κάποιο από τα «παραπτώματα» που προβλέπει το νομοσχέδιο (άρνηση τοποθέτησης σε εργασία ή σε πρόγραμμα κατάρτισης) δεν προβλέπονται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. «Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν προβλέπονται οι κυρώσεις διακοπής της επιδότησης ανεργίας που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο. Μάλιστα, ενώ ο χρόνος διαγραφής, ως ποινή, όπου προβλέπεται, είναι διπλάσιος του ανώτατου προβλεπόμενου χρόνου παροχής του επιδόματος ανεργίας, εσείς καθορίζετε τετραπλάσιο χρόνο!», επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.
Ο ίδιος επέκρινε και το αυξημένο ποσοστό πιστοποίησης που τίθεται για τους καταρτιζόμενους, προκειμένου να αποπληρωθούν για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα κατάρτισης. «Αγνοείτε τις μαθησιακές κι άλλες δυσκολίες που έχουν οι άνεργοι», είπε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται «ούτε ένα θεσμικό εργαλείο προστασίας των εργαζομένων, είτε με προσφυγή σε επιτροπή προσφυγών είτε με νομικό παραστάτη».
■ Η πλήρης άρνηση των κοινωνικών εταίρων (πλην ΣΕΒ) να αποδεχτούν την απίσχναση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ και την αποπομπή τους, ουσιαστικά, από τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, το οποίο από 17 μέλη προβλέπεται να έχει 11 και από αυτά οι 6 θα είναι κυβερνητικοί.
«Η περιθωριοποίηση των κοινωνικών εταίρων είναι ιστορικό λάθος, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και συστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας