Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το Institution of Growth είναι μια παλιά ιστορία, με προεκτάσεις στη Γερμανία, στην οποία εμπλέκεται μέσω της Γερμανικής Κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Εκβιασμός με τις ιδιωτικοποιήσεις

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε είτε να παραχωρήσει η Ελλάδα περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ, είτε να βγει από το ευρώ για πέντε χρόνια

Το Institute for Growth (IfG) είναι μία εν υπνώσει εταιρεία που συστάθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά στο Λουξεμβούργο με στόχο να μοχλεύει κεφάλαια και να χορηγεί δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποδομές

Η KfW απλώνει σιγά σιγά τα πλοκάμια της στις χώρες της ευρωζώνης, με στόχο τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων, αλλά και γενικότερα του χρηματοδοτικού δικτύου σε ευάλωτες οικονομικά χώρες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το πρώτο από τα τρία «υποκαταστήματα» του Institution for Growth ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου του 2014 στο Λουξεμβούργο, με χρηματοδότηση από τη Γερμανική Τράπεζα. Είναι το υποκατάστημα στο οποίο θέλουν διακαώς οι Γερμανοί να μεταφερθεί η ελληνική περιουσία προς ιδιωτικοποίηση.

Η εμμονή των Γερμανών στο ζήτημα αποτέλεσε και το βασικό εμπόδιο στη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup η οποία δεν οδήγησε σε κοινό ανακοινωθέν.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αλλάξει ριζικά το σημερινό μοντέλο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει ναυαγήσει καθώς βρίσκεται πολύ μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, με πολλούς διαγωνισμούς να έχουν βαλτώσει.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις των δανειστών, θα πρέπει να προσλάβει ανεξάρτητο εκτιμητή για να προσδιορίσει εκ του μηδενός την αξία όλων των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για 80.000 ακίνητα του Δημοσίου, τις κρατικές επιχειρήσεις όπως ΟΛΠ, ΟΛΘ, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ παράλληλα καλείται να «αναμορφώσει» το ΤΑΙΠΕΔ με τη συμβολή της Κομισιόν.

Η κατεύθυνση είναι να λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις, στα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο του εξωτερικού όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο με στόχο την εν καιρώ ιδιωτικοποίησή τους και τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Αφού η έδρα της εταιρείας θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί και υπό την εκεί νομοθεσία.

Ενα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές, αλλά υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Με έδρα το Λουξεμβούργο

Το έδαφος είχε προετοιμαστεί καταλλήλως τις τελευταίες ημέρες μέσω όσων αφήνονταν να διαρρεύσουν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που εισηγούνταν είτε να παραχωρήσει η Ελλάδα περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ σε ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο είτε να βγει η χώρα από το ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφορικά με το Institute for Growth (IfG) είναι μία εν υπνώσει εταιρεία που συστάθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά στο Λουξεμβούργο με στόχο να μοχλεύει κεφάλαια και να χορηγεί δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποδομές. Τώρα προτείνεται να αλλάξει εντελώς αντικείμενο και να λειτουργήσει σαν ένα όχημα υποδοχής ακινήτων, μετοχών κρατικών επιχειρήσεων και υποδομών.

Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα εξετάζει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας, θα έχει δε και επενδυτικό χαρακτήρα. Εννοείται ότι ακόμη και στην Ευρώπη ουδείς στην πραγματικότητα τρέφει ψευδαισθήσεις πως θα μπορούσαν να πωληθούν ποτέ ακίνητα, υποδομές και επιχειρήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ.

Το πρώτο Μνημόνιο προέβλεπε έσοδα 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2011, εκτόξευση στα 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2012 και… 50 δισ. ευρώ ώς το τέλος της φετινής χρονιάς. Ομως μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα δεν έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (KfW)

Η Τράπεζα KfW η γνωστή και ως KfW Banking Group (Τραπεζικός Ομιλος) είναι μια γερμανική κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης, η οποία από το σύνολο του ενεργητικού της θεωρείται η μεγαλύτερη Εθνική Τράπεζα Ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο καθώς επίσης είναι και η τρίτη στη σειρά πιο μεγάλη τράπεζα της Γερμανίας με έδρα τη Φρανκφούρτη. Το όνομά της ολόκληρο είναι Kreditanstalt für Wiederaufbau, μια τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Το πιστωτικό αυτό ίδρυμα συστάθηκε το 1948 μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέρος του Σχεδίου Μάρσαλ.

Η Τράπεζα KfW είναι ιδιοκτησία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά 80% και των κρατιδίων κατά το υπόλοιπο 20%. Η νομική εποπτεία υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ulrich Schroeder, ενώ το εποπτικό συμβούλιο είναι σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα κεφάλαια της KfW προέρχονται κυρίως από δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, μέσω πώλησης ομολόγων που έχουν την εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου, ενώ ο τζίρος της ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Εχει 70 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες δεν είναι μέλη ακόμη της Ε.Ε. (Σερβία, Μοντενέγκρο, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία) και στη Νοτιοανατολική Ασία. Η KfW, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην υποστήριξη των επενδύσεων γερμανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στους ακόλουθους τομείς: βιομηχανία επεξεργασίας πρώτων υλών, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροπορία, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ενέργεια, ναυτιλία, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκβιασμός με τις ιδιωτικοποιήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας