Λύσεις για να αποσφραγιστεί η κλειστή από την τραπεζική αργία δίοδος των εισαγωγών, πριν αρχίσουν να δημιουργούνται προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, αναζητούν επιχειρηματίες και φορείς, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών. Μέχρι σήμερα, και μετά τις πρώτες ημέρες καταναλωτικής υπερβολής σε σουπερμάρκετ (τρόφιμα) και πρατήρια καυσίμων, δεν έχει καταγραφεί καμία έλλειψη σε προϊόντα, ενώ υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για αρκετές ακόμη ημέρες.
Ωστόσο οι εισαγωγείς και οι εκπρόσωποι μεταποιητικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν τα πρώτα προβλήματα σε εισαγόμενα τρόφιμα, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας και έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ή να διευκολύνει την «εξαγωγή κεφαλαίων».
Η ομαλή εκτέλεση εισαγωγικών παραγγελιών είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις εγκρίσεις χρηματοδότησης που θα δίνει η ειδική επιτροπή έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία όμως αριθμεί μόλις πέντε άτομα και μέχρι χθες δεν είχε λειτουργήσει κανονικά.
Με δεδομένο ότι κάθε μήνα πραγματοποιούνται σε κανονικές συνθήκες εισαγωγές αξίας 3,5-4 δισ. ευρώ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι πιθανό να προκληθούν ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών αξίας 1,2 δισ. ευρώ και ζημιά 160 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές.
Ενα από τα παράπλευρα προβλήματα που υπάρχουν ήδη στην αγορά είναι η «υπερφόρτωση» των αποθηκευτικών χώρων στα λιμάνια, όπου λόγω έλλειψης ρευστότητας πολλές μικρότερες εισαγωγικές επιχειρήσεις δεν παραλαμβάνουν τις παραγγελίες που έχουν παραδοθεί.
Ζήτημα υπάρχει και με τις βιομηχανίες υλικών συσκευασίας που προμηθεύουν ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και με ξένους παρόχους υπηρεσιών υποστήριξης σε βιομηχανίες (ανταλλακτικά, κ.λπ.).
Προτάσεις
Οι φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων:
● Να συσταθεί ειδική επιτροπή, που θα εξετάζει αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα τα αιτήματα εμβασμάτων προς το εξωτερικό για εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις.
● Να εξαιρεθούν από χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου τα εμβάσματα προς την Ελλάδα που αφορούν πληρωμές για εξαγωγές προϊόντων.
● Να αιτηθεί η Ελλάδα την παράταση της περιόδου παροχής εγγυήσεων προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφάλισης κρατικών πιστώσεων, η οποία έληξε στις 30 Ιουνίου.
Προτάσεις από τους εισαγωγείς κατατέθηκαν χθες και στον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, στη συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων, στον οποίο εκπροσωπούνται αλυσίδες λιανεμπορίου, εμπορίου τροφίμων και βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων.
Η υπόλοιπη αγορά, πέραν των τροφίμων και των καυσίμων, όπου η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 30-40% αυτό το διάστημα, έχει μπει κυριολεκτικά στην κατάψυξη.
Οι πωλήσεις σε είδη ενδυμασίας, ηλεκτρονικών, οικιακού εξοπλισμού κ.λπ., έχουν πέσει κατά 60-70% σε σχέση με τις «κανονικές ημέρες», με τους επιχειρηματίες τέτοιων καταστημάτων πάντως να ανησυχούν περισσότερο για τη διάρκεια, παρά για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από το πάγωμα της ζήτησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας