Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Ερχεται λογαριασμός ΕΝΦΙΑ 2,5 δισ.

Καταφτάνουν την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα στις 21 Σεπτεμβρίου) τα ραβασάκια με τη λυπητερή του φετινού ΕΝΦΙΑ σε περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας μορφής της πλατφόρμας του Τaxisnet. Ο βεβαιωμένος συνολικός φόρος υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Λόγω πάντως της συσσώρευσης πολλών φορολογικών υποχρεώσεων τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης διπλής δόσης τον Οκτώβριο. Δηλαδή να μπορούν οι φορολογούμενοι να μην πληρώσουν την 1η δόση τον Σεπτέμβριο αλλά να την καταβάλουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση και προσαύξηση. Και αυτό για να μη συμπέσει χρονικά με την τριπλή καταβολή του φόρους εισοδήματος εντός Σεπτεμβρίου. Οσοι πάντως φορολογούμενοι αντέχουν το βάρος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις μπορούν να πληρώσουν την 1η δόση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου…

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι ουσιαστικά ίδια με τα περσινά, καθώς δεν υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή, με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις στον λογαριασμό πληρωμής του φόρου να έρχονται από το νέο έτος.

Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω της καταβαράθρωσης των εισοδημάτων τους από την πανδημική κρίση. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος. Ετσι ο λογαριασμός των απαλλαγών από τον φόρο θα φτάσει στα 95 εκατ. ευρώ από 85,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Οσον αφορά τη νέα ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενσωματώνεται στο Gov.gr και θα τη συναντούν φορολογούμενοι και λογιστές στη διεύθυνση myaade.gov.gr.

Η νέα πύλη της ΑΑΔΕ

Οπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ:

■ Η νέα ψηφιακή πύλη παρέχει περισσότερες από 250 ψηφιακές συναλλαγές σε ένα πολύ πιο φιλικό περιβάλλον τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τους λογιστές, εξοικονομώντας χρόνο για όλους, με τον δραστικό περιορισμό των επισκέψεων στις εφορίες.

■ Οι ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ υπολογίζεται πως οδηγούν σε εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων ωρών τον χρόνο, ενώ σταδιακά οι υπηρεσίες θα αναβαθμίζονται, με τους φορολογούμενους, για παράδειγμα, να μπορούν να παρακολουθούν όχι μόνο την εξέλιξη της υποβολής του αιτήματός τους αλλά και τον χρόνο υλοποίησής του, όπως σχεδιάζεται να γίνει στο κρίσιμο μέτωπο των επιστροφών ΦΠΑ.

■ Οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε ψηφιακή μεταβολή των στοιχείων μητρώου και των ΚΑΔ, να διαχειριστούν σε ομαδοποιημένη μορφή οφειλές, πληρωμές και ρυθμίσεις, να υποβάλουν τα αιτήματά τους και να παρακολουθήσουν την εξέλιξή τους.

■ Περιλαμβάνονται 250 διαδικασίες και μέσα σε αυτές είναι και τα αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ, που γίνονται ψηφιακά. Ειδικά για τα ζητήματα συμψηφισμού ΦΠΑ ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος και έχει επιταχυνθεί η διαδικασία, ενώ τα σχετικά εντάλματα πληρωμής είναι συγκεντροποιημένα.

Επίσης αναφέρθηκε στη διαδικασία της ψηφιοποίησης της έκδοσης των τιμολογίων του MyData. Σε σχεδόν δυο εβδομάδες λειτουργίας 100 εκατομμύρια παραστατικά έχουν διαβιβαστεί, 211.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή δωρεάν για να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά. Επίσης στην πλατφόρμα timologio υπάρχουν 8.500 εγγραφές επιχειρήσεων. Σχετικά με τις φετινές (εμπρόθεσμες) φορολογικές δηλώσεις ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε ότι αυτές ανήλθαν σε 6.385.896 από 6.272.415 το 2020 και 6.323.221 το 2019.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ερχεται λογαριασμός ΕΝΦΙΑ 2,5 δισ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας