Στα «χαρακώματα» βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, συνεχίζοντας τη «μάχη» για τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αφού τα χαμόγελα και οι ελπίδες ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία ήταν προσωρινά και αφορούσαν μόνο τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια.
Αντίθετα, το «χάσμα» σε Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και δημοσιονομικό «κενό» παραμένει μεγάλο και όπως όλα δείχνουν μόνο με πολιτική απόφαση θα μπορέσει αυτό να «γεφυρωθεί».
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η τρόικα επιμένει στη λήψη μέτρων ύψους 3 με 3,5 δισ. ευρώ το 2015 για να μπορέσει να καλυφθεί το φετινό έλλειμμα στα κρατικά ταμεία, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά μιλά για παρεμβάσεις πολύ μικρότερες από το 1% του ΑΕΠ.
Επίσης, στη χθεσινή ατζέντα των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, οι πιστωτές έθεσαν για πρώτη φορά θέμα κατάργησης του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης και την υπαγωγή όλων αυτών των εισοδημάτων στη φορολογική κλίμακα.
Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση με τη μόνη διαφορά ότι οι θεσμοί πρότειναν χθες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να καθίσουν μαζί στο τραπέζι και να εξετάσουν μία προς μία τις περιπτώσεις εισοδημάτων για τις οποίες ισχύει διαφορετικός τρόπος φορολόγησης. Αυτοτελώς φορολογούνται σήμερα τα εισοδήματα από:
● Ελευθέρια επαγγέλματα με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Αν το εισόδημα ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ τότε επιβάλλεται συντελεστής 33%.
● Ενοίκια με συντελεστή 11% για ποσά έως 12.000 ευρώ ή 33% για ποσά πάνω από αυτό το όριο.
● Τόκους καταθέσεων τα οποία φορολογούνται στην «πηγή» με συντελεστή 15%. Ο φόρος παρακρατείται απευθείας από την τράπεζα.
● Μερίσματα με συντελεστή 10%, ενώ ο φόρος παρακρατείται από τις χρηματιστηριακές εταιρίες.
Την ίδια στιγμή, σε μεγάλο «αγκάθι» έχει εξελιχθεί το θέμα της αναθεώρησης του ΦΠΑ και των νέων εσόδων ύψους 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην καθιέρωση τριών συντελεστών, όπως προκύπτει και από τη νέα της πρόταση με τις εξής δύο εκδοχές: 6%, 12% και 22%, ή 6%, 11% και 21%, καταβάλλοντας μάλιστα προσπάθεια για την υπαγωγή όλων των τροφίμων στον μεσαίο συντελεστή.
Αναμένεται «απάντηση» από τους δανειστές, οι οποίοι και στη χθεσινή διαπραγμάτευση του Brussels Group επέμειναν στο σενάριο της θέσπισης υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ για να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα. «Γκρίζα ζώνη» αποτελεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση με τους θεσμούς να ζητούν την κατάργηση του μέτρου με τον μειωμένο ΦΠΑ 13% και την επαναφορά του στο 23%. Κάτι που αν τελικά συμβεί θα είναι η απόλυτη καταστροφή για τον κλάδο και την αγορά που χθες διήνυσε την πρώτη ημέρα της φετινής τουριστικής σεζόν.
Βαρύ το κλίμα
Το κλίμα πάντως χθες στη βελγική πρωτεύουσα ήταν βαρύ όπως διαφάνηκε από τις τεχνικές συνεδριάσεις του Brussels Group, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει «μπαρούτι», καθώς οι δανειστές εξακολουθούν να θεωρούν ανεδαφικές τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα στον τελευταίο και οριστικό κύκλο της διαπραγμάτευσης.
Πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι αυτό που κάνει την τρόικα να βγάζει καπνούς είναι ότι οι προτάσεις, τις οποίες κομίζει η ελληνική ομάδα σε αυτές τις συζητήσεις, είναι σαν μην είναι η Αθήνα σε πρόγραμμα, ενώ προσπαθεί να μπερδέψει τους δανειστές και να θολώσει τα νερά με τη μεγάλη δόση δημιουργικής ασάφειας, την οποία χρησιμοποιεί στην επιχειρηματολογία της.
Διαπραγματευτικά αυτό εξυπηρετεί την Αθήνα πλην όμως δεν οδηγεί σε κείμενο τεχνικής συμφωνίας. Η συμφωνία θα έκλεινε, λένε αρμόδιες πηγές, εάν λαμβανόταν μία τελική απόφαση για το θέμα της κατάργησης πρόωρων συντάξεων ή του Ασφαλιστικού.
Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα για τη χώρα που εκτός της μέγκενης των δανειστών υφίσταται και τη μεγάλη πίεση για την κάλυψη των πληρωμών απέναντι στα δάνεια που έχει πάρει από τον μηχανισμό στήριξης.
Το μόνο θετικό είναι ότι κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να τα έχουν βρει σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και την απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Τα όρια του νόμου Χατζηδάκη
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν τα όρια του νόμου Χατζηδάκη σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ, αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ και συνολική κινητή και ακίνητη περιούσια έως 270.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 15.000 ευρώ).
Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι πέτυχε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το ύψος της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης βάσει του εισοδήματός του.
Σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη οι οφειλέτες κατέβαλλαν δόση ίση με το 10% του εισοδήματος εφόσον είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ και εφόσον υπερέβαινε τις 15.000, κατέβαλλαν 10% για το ποσόν μέχρι 15.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον εισόδημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί αποδέχονται να υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κλίμακες (ανά 5.000 ευρώ) και ανάλογες κλίμακες δόσεων.
Το κομμάτι της συμφωνίας δεν αφορά μόνο τα δάνεια αλλά και τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, καθώς οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ιδιωτικό χρέος από δημόσιο φορέα διαχείρισής τους, η δημιουργία του οποίου θα δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση μελέτης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Βάσει αυτής της μελέτης θα καθοριστεί το ύψος των «κόκκινων» δανείων που δεν μπορούν να διευθετηθούν με τα υπάρχοντα «εργαλεία» και ενώ παράλληλα θα προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη με στόχο να επισπευστεί ο χρόνος εκδίκασης χιλιάδων υποθέσεων που σήμερα παίρνουν δικάσιμο το 2020, αλλά και να ενθαρρυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να υπάρξει μελέτη για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην κατεύθυνση της αναλογικότητας των πληρωμών οφειλέτη προς τους πιστωτές του (τράπεζες, Δημόσιο, ιδιώτες).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας