Κυβέρνηση, τράπεζες και servicers συμφωνούν ότι η πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank) μπορεί να περιμένει και προτεραιότητα είναι η επέκταση του «Ηρακλή» που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το τέλος του 2022.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί την πρόταση της ΤτΕ που έχει στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αλλά και του αναβαλλόμενου φόρου και η αξιολόγηση αυτή γίνεται «με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς –μέχρι σήμερα– να την έχει ολοκληρώσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε για πολλοστή φορά της πρότασής του, διατυπώνοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία περί αναβαλλόμενου φόρου και ανάγκης για ένα ακόμα «εργαλείο» πλέον του «Ηρακλή Ι» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πολύ υψηλού αποθέματος «κόκκινων» δανείων.
Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε να επανεξεταστεί μία ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» πέραν του πρώτου σταδίου «υπό το πρίσμα των εκτιμώμενων δημοσιονομικών επιπτώσεων» - λόγω πρόσθετης παροχής κρατικών εγγυήσεων και ενδεχόμενης ενεργοποίησης της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία.
Και η πρόταση για «επανεξέταση» έρχεται, ενώ η παράταση του «Ηρακλή» αποτελεί ειλημμένη κυβερνητική απόφαση και δέσμευση του υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα εύσημα για την πρώτη φάση του προγράμματος, όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός.
«Ο “Ηρακλής” αποτελεί μια καινοτόμο λύση της αγοράς γιατί αντλεί τους πόρους από τους επενδυτές που αγοράζουν τα “κόκκινα” δάνεια χωρίς κανένα κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο. Απαλλάσσει τις τράπεζες από τα “κόκκινα” δάνεια και μπορούν πια να προβούν στην αναγκαία πιστωτική επέκταση, να δώσουν με άλλα λόγια δάνεια στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο Γιώργος Ζαββός που βρίσκεται σε ένα διαρκές μπρα ντε φερ με τον Γιάννη Στουρνάρα για τα «εργαλεία» αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου –το μόνιμο «καμπανάκι» του διοικητή προς τις τράπεζες – που θα... λυθεί με την bad bank, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου σημείωσε ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, μέρος από τα κεφάλαια των τραπεζών αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Και είναι προφανές ότι ενώ η πρόταση της ΤτΕ είναι ευπρόσδεκτη, καθώς διακρίνεται από σημαντικά στοιχεία καινοτομίας που επιτρέπουν, πέρα από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την καλύτερη διαχείριση και της αναβαλλόμενης φορολογίας «ωστόσο, υπάρχουν διαστάσεις της πρότασης αυτής που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και πιθανές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιας και δεν υπάρχει προηγούμενο, όπως με τον Ηρακλή», κατέληξε.
Ο διοικητής πάντως δεν περιορίστηκε να αναφερθεί εκ νέου στους κινδύνους του αναβαλλόμενου φόρου. Οπως είπε οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ. σε σχέση με τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), το οποίο υποχρεούνται να καλύψουν εντός των επόμενων 4-5 ετών.
Σημειώνεται ωστόσο ότι πρόκειται για μια νέα υποχρέωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόληψης και όχι της κάλυψης κεφαλαιακών κενών. Αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς μέχρι το 2025 θα πρέπει να σχηματίσουν προληπτικό κεφάλαιο, με χρήση χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Τier II) για την προστασία των καταθετών σε περίπτωση εξυγίανσης.
Μπρα ντε φερ για νέα δάνεια
Στις τράπεζες «χρέωσε» τον μη απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης στον δανεισμό ο Χρήστος Σταϊκούρας και τις κάλεσε να διοχετεύσουν -«φυσικά με προσοχή»- μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργος Χατζηνικολάου, σήκωσε το «γάντι» και απαντά στην κριτική –που είναι γενικευμένη– ότι «η πρόκληση της χρηματοδότησης οικονομικών μονάδων, οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από το κράτος που μπορεί να μεταφέρει πόρους, εάν το κρίνει εφικτό, προς αυτόν τον σκοπό, μέσω επιδοτήσεων. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και η επιδότηση των θέσεων εργασίας είναι τέτοια παραδείγματα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ, πρόσβαση σε δανεισμό δεν μπορούν να έχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια, είτε γιατί έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές είτε γιατί έχουν ξεπεράσει τα όρια των κρατικών επιχορηγήσεων είτε γιατί έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια ή γιατί είναι ήδη υπερδανεισμένες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας