Η διάσταση... απόψεων τραπεζιτών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το εκτιμώμενο ύψος των πανδημικών «κόκκινων» δανείων αλλά και τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισής τους έρχεται κάθε τόσο στο προσκήνιο καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι χωρίς bad bank, δηλαδή αν δεν υλοποιηθεί η πρότασή του, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται... επαρκώς και οι τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Την Παρασκευή, ο διοικητής, μιλώντας στο 8th Banking Forum & FinTech Expo εκτίμησε ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα διαμορφωθούν κοντά στα 10 δισ. ευρώ όταν οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για 5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις είχαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με το θέμα της επέκτασης/παράτασης του προγράμματος τιτλοποιήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το «Ηρακλής ΙΙ», να βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο, καθώς έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από το Εurogroup, και να είναι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα σταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ΕΚΤ.
Ηδη οι τράπεζες κάνουν τους σχεδιασμούς τους και έχουν καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση των όρων και το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών Π. Μυλωνά (Εθνική), Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Β.Ψάλτη (Alpha Bank) και Φωκ. Καραβία (Eurobank).
Στόχος είναι στο νέο πρόγραμμα να ενταχθούν δάνεια συνολικού ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ και ο «Ηρακλής ΙΙ» να «τρέξει» από τον Μάιο και μέχρι το τέλος του 2022.
Ο Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία) έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η πρόταση της ΤτΕ για bad bank αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) που αποτελεί το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών. Πρόκειται όπως είπε για κεφαλαία που αντιμετωπίζονται από τις αγορές ως χαμηλής ποιότητας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την ΕΚΤ το γ΄ τρίμηνο 2020, ο συνολικός δείκτης δανείων σε καθυστέρηση (NPL) για τις τράπεζες της Ε.Ε. υποχώρησε στο 2,82% από 3,6% το β΄ τρίμηνο του 2020 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν από τα 503 δισ. ευρώ στα 485 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Ο μέσος δείκτης NPL κινείται από 0,75% στο Λουξεμβούργο μέχρι 28,85% στην Ελλάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στο 35,5% στα τέλη Σεπτεμβρίου, πολύ υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας