Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για το 2021, λόγω της πανδημίας, αύξηση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ανήλθαν, στο τέλος Σεπτεμβρίου, σε 58,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και κατά 48,5 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια). Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε υψηλός (35,8%) τον Σεπτέμβριο του 2020.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η υπαγωγή μεγάλου μέρους ενήμερων δανείων σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 συγκράτησε τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων (ΜΕΔ/NPLs). Υπογραμμίζεται εξάλλου ότι το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό, ανεξαρτήτως αν τα ΜΕΔ των τραπεζών έχουν μειωθεί λόγω των μεταβιβάσεων σε φορείς εκτός τραπεζικού συστήματος.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος των NPLs υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πραγματοποίηση τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενεργοποίηση του μηχανισμού «Ηρακλής» και την ψήφιση του νόμου 4738/2020 που βελτιώνει πολλές πτυχές του πτωχευτικού δικαίου.
Ωστόσο επειδή το ήδη μεγάλο στοκ «κόκκινων» δανείων θα αυξηθεί λόγω της πανδημίας, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν και άλλες, συμπληρωματικές του «Ηρακλή» λύσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση, εννοώντας φυσικά τη δημιουργία bad bank που έχει προτείνει η ΤτΕ και εξετάζεται από την κυβέρνηση και ενώ δρομολογείται ο «Ηρακλής ΙΙ».
Ο Γιάννης Στουρνάρας περιγράφει τους οκτώ άξονες και τους στόχους της πρότασης της ΤτΕ που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μια συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό κλάδο ώστε να επιλυθεί τόσο το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων όσο και αυτό του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου, με το κόστος εξυγίανσης για τις τράπεζες να επιμερίζεται σε βάθος 5ετίας.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα, συνεχίζουν να αυξάνονται εξαιτίας της αποταμίευσης για λόγους πρόνοιας, της αναβολής καταναλωτικών και άλλων δαπανών, των άμεσων κρατικών ενισχύσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων για τη στήριξη της ρευστότητάς τους και της χρήσης της δυνατότητας αναβολής πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 σημειώθηκε σωρευτική αύξηση κατά 12,8 δισ. ευρώ ή 8,9%, η οποία ήταν υπερδιπλάσια της αντίστοιχης ροής το ίδιο δεκάμηνο πέρυσι (5,4 δισ. ευρώ).
Η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε το 2020, κυρίως ως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αντανακλώντας τα μέτρα που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των προγραμμάτων εγγυοδοσίας και συγχρηματοδότησης τραπεζικών πιστώσεων, καθώς και τα ευνοϊκά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τις εποπτικές διευκολύνσεις από την πλευρά του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο ρυθμός ανόδου της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ανήλθε σε 8,6%, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή μετά τον Ιούλιο του 2009 (Δεκέμβριος 2019: 1,7%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας