Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του συνολικού ποσού που μπορούν να διαθέσουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας σε προγράμματα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για τα ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις, με επιστολή προς τους περιφερειάρχες ενημερώνει για τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν περισσότεροι ΚΑΔ και να δοθούν επιπλέον κονδύλια σε κάθε Περιφέρεια.
Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη διάθεση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διανέμουν οι Περιφέρειες από τα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στην Αττική
Ειδικά για την Αττική, πέρα από τα 200 εκατομμύρια ευρώ, που θα δοθούν με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ύψους 5.000 ώς 50.000 ευρώ, υπάρχει η πρόθεση να χορηγηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Αυτό δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.», ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επιβεβαιώνοντας σχετική ενημέρωση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις ώστε να ενταχθούν περισσότερες νομικές μορφές και επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Ωστόσο, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης αν αυτό θα γίνει μέσω του υφιστάμενου προγράμματος ή αν θα ανακοινωθεί νέο.
Προς το παρόν, το μόνο που επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι έχει συνταχθεί επιστολή προς την Ευρ. Επιτροπή με τους νέους προς ένταξη ΚΑΔ και αναμένεται η έγκριση. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από τα προγράμματα στήριξης των Περιφερειών και ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση από τους μικρούς επιχειρηματίες που αναζητούν εναγωνίως ενέσεις ρευστότητας εν μέσω του δεύτερου λοκντάουν.
Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι αντί σαφούς ενημέρωσης από τους κατεξοχήν αρμόδιους, η πληροφόρηση προς τα ΜΜΕ και τους ενδιαφερόμενους φτάνει μέσα από το «σπασμένο τηλέφωνο», είτε από επαγγελματικές ενώσεις, είτε από υποσχέσεις από περιφερειάρχες.
Παράλληλα με τις θετικές εξαγγελίες, που μένει να υλοποιηθούν, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες μικρών επιχειρήσεων, που ενώ έχουν πληγεί σημαντικά από το πρώτο κύμα του κορονοϊού και κινδυνεύουν με αφανισμό, δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία για να ενταχθούν στα προγράμματα των Περιφερειών. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί επαγγελματίας του κλάδου της εστίασης από το κέντρο της Αθήνας, που πέρυσι διατηρούσε δύο μικρά καταστήματα με διαφορετικά ΑΦΜ. Φέτος, λόγω συγχώνευσης σε κοινό ΑΦΜ, δεν δικαιούται επιχορήγηση, μολονότι ο τζίρος των δύο καταστημάτων συρρικνώθηκε σχεδόν στο μισό.
«Σαν κι εμένα υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που μέσα στο 2019 έπραξαν το ίδιο. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει πρόνοια για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν συγχωνευτεί και εξαιτίας αυτού δεν είναι συγκρίσιμες οι περίοδοι αναφοράς για τον υπολογισμό της βαθμολογίας ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» δηλώνει ο επιχειρηματίας στην «Εφ.Συν», ο οποίος έχει κοινοποιήσει υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας