Στον απόηχο της υπονομευτικής κατά της κυβέρνησης επιστολής που απέστειλε ο στενός συνεργάτης Δ.Κ. του Γιάννη Στουρνάρα προς τους δημοσιογράφους, ήρθε στη δημοσιότητα δεύτερο πολιτικό ατόπημα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η «Εφ.Συν.» το είχε αναφέρει σε άρθρο ειδικού συνεργάτη της από την περασμένη Δευτέρα 11 Μαΐου, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητο: ο διοικητής απέκρυψε διά μακρόν από την κυβέρνηση, άγνωστο για πόσο, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία το γεγονός ότι σε λογαριασμό της ΤτΕ βρίσκονταν 665 εκατ. ευρώ, ποσό που με ένα μικρό συμπλήρωμα 96 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στάθηκε ικανό να καλύψει τη δόση των περίπου 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, την οποία η χώρα, ως όφειλε, κατέβαλε προχθές Τρίτη 12 Μαΐου.
Ο κ. Στουρνάρας θεώρησε «σωστό», ενώ ορισμένες πληροφορίες τον φέρουν να το γνώριζε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2015, αν όχι από τον Ιούνιο του 2014 που ανέλαβε καθήκοντα στην ΤτΕ, να το «αποκαλύψει» στην κυβέρνηση μόλις το περασμένο Σάββατο 9 Μαΐου, μετά τη δημοσίευση της επιστολής του συνεργάτη του.
Πρόκειται για ειδικό λογαριασμό από τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτείται η έγκριση του ΔΝΤ προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα.
Είχε προηγηθεί όμως την περασμένη Πέμπτη (7/5) σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα, με την παρουσία των κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στη σύσκεψη εκείνη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας δεν είπε απολύτως τίποτα για την ύπαρξη του ποσού που έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης και έδωσε, έστω προσωρινά, μια ανάσα στην ασφυκτιούσα ελληνική οικονομία.
Αντιθέτως, φέρεται να πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των ταμείων που συγκεντρώθηκαν βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Κι αυτό ενώ από την κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους πως επιλογή της ήταν ούτως ή άλλως να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αντί της δόσης προς το ΔΝΤ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας