Η αναλυτική πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδας για τη δημιουργία μιας bad bank- κατά τα πρότυπα των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού-, που θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση «κόκκινων» δανείων ύψους 45 δισ. ευρώ, παραδόθηκε χθες στη κυβέρνηση και ειδικότερα στο μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός Γιώργος Ζαββός δεν είχε λάβει- τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα- τη σχετική πρόταση, όπως παραδέχτηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλη Κατρίνη, για τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για την «bad bank», ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σημείωσε πως «δεν έχουμε πάρει ακόμα την πρόταση. Οταν την πάρουμε, θα την αναλύσουμε με τη δέουσα προσοχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση της ΤτΕ και στις διοικήσεις των τραπεζών. Προς το παρόν πάντως και μέχρι να αναλυθεί η πρόταση Στουρνάρα η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων (NPLs) -των παλιών και όσων θα προκύψουν λόγω πανδημίας- μέσω του «Ηρακλή», με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής του καθώς -όπως είπε ο Γ. Ζαββός- το σχέδιο «άντεξε» και πετυχαίνει τους στόχους για μείωση των ΝPLs τουλάχιστον κατά το ήμισυ του υφιστάμενου στοκ. Ηδη τρεις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν στον «Ηρακλή» και επίκειται και η συμμετοχή τέταρτης.
Η επισήμανση μάλιστα του Γ. Ζαββού ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω του «Ηρακλή» δεν γίνεται με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά με πλήρη συμμετοχή των επενδυτών που αναλαμβάνουν το κόστος, μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, η bad bank θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η μεταφορά των ΝPLs θα γίνει στην bad bank χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο και η ζημιά που θα προκύψει (τα δάνεια μεταφέρονται στη λογιστική και όχι στην αγοραία αξία τους) θα επιβαρύνει τις ίδιες τις τράπεζες – η συμμετοχή των οποίων στο σχήμα, όπως άλλωστε και στον «Ηρακλή», είναι εθελοντική και τους επιτρέπει να περιορίσουν σημαντικά τη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου από το μετοχικό τους κεφάλαιο.
Η πρόταση που επεξεργάστηκε η ΤτΕ με συμβούλους για τον σχεδιασμό του εγχειρήματος τις εταιρείες Rothchild, Boston Consulting και Deloitte προβλέπει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τη σταδιακή εγγραφή της ζημιάς προς αποφυγή αυξήσεων κεφαλαίου, ακόμα και παραπάνω από πέντε χρήσεις, αλλά και την αξιοποίηση των servicers.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι στην bad bank θα μπορούσαν να μπουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 45 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας