Αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη για ύφεση η Τράπεζα της Ελλάδος και την τοποθετεί πλέον στο 7,5% στο βασικό σενάριο, έναντι 5,8% στην προηγούμενη πρόβλεψή της, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» με θέμα «Η Ελλάδα μετά την πανδημία» και ενώ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown είναι ορατό.
Το δυσμενές σενάριο ύφεσης παραμένει στο 9,4%, πάντα εξαρτώμενο από ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας χρύσωσε το χάπι της φετινής ύφεσης, καθώς για την επόμενη χρονιά αναμένει σημαντική ανάκαμψη 5,6% στο βασικό σενάριο, με καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων την παρατηρούμενη αύξηση της αποταμίευσης και το πότε θα μετατραπεί σε καταναλωτική ή επενδυτική δαπάνη.
«Η αβεβαιότητα συνεχίζεται και είναι κυρίαρχο στοιχείο σε όλες τις οικονομίες και θα συνεχίζεται μέχρι να παραχθούν εμβόλια και φάρμακα για τον κορονοϊό. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει περίπου στα μέσα του 2021. Γι’ αυτό όλες οι οικονομικές προβλέψεις μέχρι τότε συνεχίζουν να είναι παρακινδυνευμένες. Μόνο σενάρια μπορεί να γίνονται, όχι προβλέψεις. Πάντως, μετά τη μεγάλη ύφεση του β' τριμήνου του τρέχοντος έτους, οι περισσότερες οικονομίες ανακάμπτουν», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, αναμένει πρωτογενές έλλειμμα περίπου 6% για το 2020 (εξαιρουμένων των εσόδων στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος) λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία και της πτώσης των φορολογικών εσόδων από τη σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ. Ως συνέπεια των παραπάνω το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα (τοκοχρεολύσια κάτω του 15% του ΑΕΠ) συνεχίζει να ισχύει κάτω από εύλογες υποθέσεις εξέλιξης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το σχέδιο τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» ναι μεν έχει πολύ θετικά αποτελέσματα αλλά δεν αρκεί για να επιλύσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αλλά και του αναβαλλόμενου φόρου. Και για τον λόγο αυτό ο «Ηρακλής» θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη λύση που προετοιμάζει η ΤτΕ και οι σύμβουλοί της (Rothschild, BCG, Deloitte) για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank) στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στη λογιστική τους αξία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΝLPs) που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στις τράπεζες και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία (περίπου 8-10 δισ. ευρώ). Το σύνολο των δύο αυτών κατηγοριών ΜΕΔ εκτιμάται σε 40-45 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της ΤτΕ αναμένεται να κατατεθεί στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς το τέλος Σεπτεμβρίου.
Yπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, και όχι μόνο, έχει κρατήσει μέχρι σήμερα... διακριτικές αποστάσεις από την πρόταση της ΤτΕ και του διοικητή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας