Λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες, ώστε να διοχετευτεί γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ζήτησε η κυβέρνηση από τις ελληνικές τράπεζες.
Στη σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών ενημέρωσαν ότι η χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους θα αγγίξει τα 25 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων και των προγραμμάτων ρευστότητας του Δημοσίου. Οι τράπεζες υπολογίζουν στα 18 δισ. ευρώ τις εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις και σε άλλα 7 δισ. ευρώ αυτές προς τους ιδιώτες. Ηδη πάντως από την αρχή της χρήσης οι εκταμιεύσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.
«Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι με τη μείωση των κεφαλαιακών δεικτών από την ΕΚΤ απελευθερώνονται κεφάλαια 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, που με μόχλευση καταλήγουν να γίνουν 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, 7 δισ. ευρώ θα δοθούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ.
Ενα δισ. ευρώ είναι τα δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΠΙΧ, το λεγόμενο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν εγγυήσεις του Δημοσίου.
Επίσης το Δημόσιο επιδοτεί με 1,2 δισ. ευρώ τους τόκους των ενήμερων δανείων των επιχειρήσεων, 1 δισ. ευρώ λαμβάνουν οι επιχειρήσεις ως επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ σε καθεστώς αναστολής καταβολής είναι δόσεις δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες θα διαθέσουν, εκτός των προαναφερόμενων κονδυλίων, άλλα 7 δισ. προς τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να λάβουν στήριξη και δάνεια μέχρι του ποσού των 18 δισ. ευρώ (16 από τις τράπεζες συν 2 από το Δημόσιο) και επιπλέον 7 δισ. ευρώ σε ιδιώτες μέσω στεγαστικών, καταναλωτικών, καρτών.
Για το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών θα συσταθεί άμεσα επιτροπή υπό την αιγίδα της ΤτΕ για να μελετήσει τον περιορισμό των δικαιολογητικών, που σήμερα κατά μέσο όρο είναι περί τα 20. Ομως και οι τράπεζες -αλλά και ο επόπτης, δηλαδή η ΤτΕ- έκαναν σαφές ότι δεν μπορούν να παραβλεφθούν τα τραπεζικά κριτήρια και τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και αυτή την κρίση και να «κουκουλώσουν» το… αμαρτωλό παρελθόν τους με τα «λεφτά των άλλων», δηλαδή των φορολογουμένων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας