Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η χθεσινή σύνοδος της ευρωζώνης δεν περιελάμβανε συζήτηση για την ελληνική οικονομία, αλλά έδωσε την ευκαιρία σε κυβερνητική πηγή να δώσει μια αισιόδοξη εικόνα για τις μεταμνημονιακές σχέσεις των Αθηνών με τις Βρυξέλλες. Ετσι, κυβερνητική πηγή δήλωσε χθες ότι η 5η αξιολόγηση κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος και την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ βρίσκεται στο κατώφλι η 6η αξιολόγηση, στην οποία θα τεθεί στο τραπέζι το ελληνικό αίτημα για χρήση των κερδών της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών κρατών-μελών από αγορά ελληνικών ομολόγων για αναπτυξιακές επενδύσεις. Αποφάσεις για το ελληνικό αίτημα αναμένονται στη σύνοδο των «19» τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο.
Για το άλλο αίτημα, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 και το 2022 επί των οποίων έχει δεσμευτεί η Αθήνα στο εξοντωτικό ετήσιο ποσοστό του 3,5 % του ΑΕΠ, αναμένεται να ληφθεί απόφαση πριν από τα μέσα Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία για την υποβολή του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, προέβλεψε η ίδια πηγή. Βέβαια, η συζήτηση σε επίπεδο τεχνοκρατών ενδέχεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο.
Κατά τη χθεσινή σύνοδο, η Κομισιόν παρουσίασε στους υπουργούς τις προτάσεις της για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης και έγινε μία ακόμη συζήτηση για το ζήτημα της εμβάθυνσης. Επίσης, συζητήθηκε ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία ο κορονοϊός στην Κίνα. Οι «19» συμφώνησαν ότι πολλά εξαρτώνται από την επέκταση και ιδίως τη διάρκεια της επιδημίας.
Σε άλλη αίθουσα, οι ΥΠΕΞ συζητούσαν τη νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΠ), εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής την Πέμπτη. Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Βέλγου μπορεί να χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ν. Σασόλι, αλλά χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος εν όψει της Πέμπτης.
Τα βασικά σημεία της πρότασης του Σ. Μισέλ είναι τα εξής:
■ Ο κοινοτικός προϋπολογισμός (δεσμεύσεις) για την περίοδο 2021-2027 καθορίζεται στο ποσό των 1.094 δισ. ευρώ. Απέχει, λοιπόν, κατά 41 δισ. ευρώ (λιγότερα) από τις προτάσεις της Κομισιόν.
■ Προβλέπεται σημαντική μείωση των δαπανών στη γεωργία και στην πολιτική συνοχής σε σχέση με το ΠΔΠ 2014-2020. Κάτι που χαιρετίζεται από τις χώρες του Βορρά και θα προσκρούσει στις αντιδράσεις του Νότου.
■ Ως αντιστάθμισμα για τις περικοπές σε γεωργία-συνοχή, προτείνεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη όσον αφορά την αυξομείωση των πόρων που αναλογούν στα δύο γεωργικά ταμεία.
■ Περικοπές, επίσης, προτείνονται για την πολιτική συνοχής (323,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 56 δισ. ευρώ λιγότερα από την περίοδο 2014-2020). Και εδώ αναμένονται αντιδράσεις από τις χώρες του Νότου.
■ Προτείνεται μεταφορά μέχρι και 10% των πόρων από το ένα Ταμείο στο άλλο, για να διευκολυνθεί η απορροφητικότητα.
■ Προβλέπεται ποσό 22 δισ. ευρώ για την πολιτική μετανάστευσης, 14,3 δισ. ευρώ για την ασφάλεια και άμυνα! Και, για να ικανοποιηθεί ο Βορράς, 149,5 δισ. ευρώ για ψηφιακή οικονομία, έρευνα, καινοτομία, ενέργεια, μεταφορές και νέο πακέτο Γιούνκερ.
Η συνέχεια την Πέμπτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας