Πάει κι αυτό... Οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν χθες την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα οποία επωφελήθηκαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 767 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε μπει στο κοινοτικό «ψυγείο» μετά από απαίτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Οι δύο αυτές χώρες είχαν μπλοκάρει την εκταμίευση του εν λόγω ποσού προς την Ελλάδα και το χρησιμοποίησαν για άσκηση πίεσης στην Αθήνα ώστε να αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά απέναντι στους εταίρους.
Η εκταμίευση του ποσού θα γίνει μετά τις τυπικές εγκρίσεις από ορισμένα κοινοβούλια κρατών-μελών και ιδίως της Γερμανίας. Ετσι, ολοκληρώθηκε η τέταρτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που έχει αποφασιστεί για την Ελλάδα. Σειρά έχει η επόμενη.
Το ποσό των 767 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους. Το Βερολίνο και η Χάγη αρνήθηκαν να κατευθυνθεί, έστω ένα μέρος, σε παραγωγικές επενδύσεις όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά. Πάντως το ελληνικό αίτημα παραμένει ζωντανό στο τραπέζι των 19, τουλάχιστον όσον αφορά τις μελλοντικές εκταμιεύσεις από αυτά τα κέρδη, και αποφασίστηκε να γίνει σχετική συζήτηση στην Ευρωζώνη εντός του πρώτου 3μήνου του 2020.
Η Ευρωζώνη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, δίνει εντολή στους θεσμούς «να προχωρήσουν σε τεχνική επεξεργασία πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου ή να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες ή να διατεθούν για επενδύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή χωρίς να επηρεάζει και να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ακούστηκαν, όπως συνήθως, καλά λόγια για τις προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παροτρύνσεις να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό. Τα λουριά δεν χαλαρώνουν.
Οπως δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος των 19, Μάριο Σεντένο, πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες των υπουργών, «η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι αρκετά θετική. Βλέπουμε καλά σημάδια εκεί». Στα ίδια χνάρια και η δήλωση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις: «Συνολικά, βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων, ακόμη και το να ξεπερνιούνται οι μεταμνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Υπαινιγμός Σταϊκούρα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι αναγνωρίστηκε από όλους τους υπουργούς «η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος που καταγράφηκε και η κάλυψη των κενών και δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Ενας υπαινιγμός προς τον προκάτοχό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με τον υπουργό «αναδείχθηκε η θετική δυναμική και αποφασίστηκε η δεύτερη επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών». Και παρατήρησε ότι η αποδέσμευση των χρημάτων γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι, είπε, «προϊόν της θετικότερης μέχρι σήμερα αξιολόγησης των θεσμών».
Ο Χ. Σταϊκούρας εκτίμησε, επίσης, ότι αναδείχθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των κεντρικών τραπεζών για επενδυτικούς σκοπούς. Και κατέληξε σε μια αρκετά πομπώδη διαπίστωση: «Η ελληνική οικονομία προχωρά σταθερά προς την κανονικότητα με καλό ρυθμό ανάπτυξης, στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης και ισχυροποίηση της χώρας».
Λίστα έργων για αλλαγή χρήσης των κερδών
Υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα παραδώσει λίστα με συγκεκριμένα επενδυτικά έργα, για τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει και οι θεσμοί, το Eurogroup άναψε χθες το πράσινο φως για τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s). Αυτό προκύπτει από το επίσημο ανακοινωθέν του υπουργικού συμβουλίου της Ευρωζώνης, το οποίο κάνει ειδική αναφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης αυτών των κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το βάθος του χρόνου αυτών των διαπραγματεύσεων. Εξουσιοδοτεί όμως τους θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία αυτής της πρότασης, προκειμένου «είτε να μειωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είτε να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις».
Η τελευταία διατύπωση αναδεικνύει τον διάβολο που κρύβεται στα ψιλά γράμματα της ανακοίνωσης των «19», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η οποία στο χθεσινό φύλλο (Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου) ανέφερε τα εξής: «Είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο η ελληνική πλευρά να κληθεί να παραδώσει στο Eurogroup λίστα με συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα διαχείριση απορριμμάτων σε τουριστικές περιοχές, επενδύσεις υποδομών ψηφιακού προσανατολισμού, διασύνδεση λιμανιών με οδικά δίκτυα, στις οποίες θα κατευθυνθούν τα έσοδα από τα ANFA’s. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφορετική κατανομή χρηματοδότησης των έργων, έτσι ώστε δράσεις και επιχειρησιακά προγράμματα που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να “απενταχθούν” κατά έναν τρόπο από αυτά, για να κουμπώσουν στη συνέχεια με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Για το 2020, οι εισπράξεις από αυτά τα κέρδη υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η όποια πρόταση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Επειδή ακριβώς το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν αναφέρεται σε πλεόνασμα συγκεκριμένου έτους, ελληνικές πηγές διατηρούν ζωντανή την ελπίδα ότι η χρήση των κερδών για επενδύσεις μπορεί να ισχύσει και από αυτή τη δόση των 767 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευτεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας