Το αγκάθι των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2020 και το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ήταν τα δύο θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).
Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2020 διαπιστώθηκε ότι η εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση στις συζητήσεις των Αθηνών αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους θεσμούς και θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Οσον αφορά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, που έχουν υψηλό επιτόκιο, το κλίμα είναι θετικό στο EWG, το οποίο υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα.
Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020, οι επιφυλάξεις των εταίρων εστιάζουν στην επίτευξη από την Ελλάδα πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Το 2019 αναγνωρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά για το 2020 η Αθήνα δεν έχει πείσει ακόμη τους θεσμούς με τα στοιχεία που έχει καταθέσει. Η άποψη των εταίρων είναι ότι θα υπάρξει το εν λόγω έτος μια τρύπα 0,55% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δισ. ευρώ. Περιμένουν, λοιπόν, νέα στοιχεία από την κυβέρνηση για την εξέλιξη των εσόδων και την πορεία της ανάπτυξης.
Αναβολή
Ετσι, το όλο θέμα θα επανέλθει στα μέσα Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2020 από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού 6μήνου.
Στις 4 Δεκεμβρίου θα βρεθεί για επικύρωση στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης η έκθεση για την 4η αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας και ενδεχομένως θα αποφασιστεί το επίμαχο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Το κλειδί των εν λόγω κερδών το κρατάει η Γερμανία.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ακούστηκαν, όπως συνήθως, ορισμένες φωνές για την ανάγκη μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ρουτίνα...
Σχετικά με το αίτημα της χώρας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG μπορεί να ήταν καλό, αλλά την απόφαση θα λάβει εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ. Φυσικά, θα πρέπει να του δώσει εντολή το Βερολίνο. Οπως συνήθως.
Τον Νοέμβριο η έκθεση εποπτείας
Στην ολοκλήρωση των επαφών των επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος, αναφέρεται και το τυπικό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε χθες η αντιπροσωπεία.
Πέραν της τυπικής «ανακεφαλαίωσης», η ανακοίνωση σημειώνει ότι με βάση την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα εκδοθεί το φθινόπωρο (τον Νοέμβριο) «με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση αυτή προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA (τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Σήμερα, εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα (στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου IV του καταστατικού του Ταμείου).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας