Υπέρ της επανεξέτασης των στόχων που έχουν καθοριστεί από τους εταίρους-δανειστές για την επίτευξη από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 τάχθηκε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη θέση του Ιταλού Μάριο Ντράγκι. Μπορεί η Κ. Λαγκάρντ να μίλησε ως επικεφαλής ακόμη του ΔΝΤ, αλλά η δήλωσή της δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στην Αθήνα, για την οποία ο τερατώδης στόχος του 3,5% θέτει τεράστια εμπόδια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας ενώπιον των μελών της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την κριτική που είχε ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κ. Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει ευθέως και προσπάθησε να υποστηρίξει τις θέσεις του Ταμείου. «Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της, και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος που μετακομίζει από την Ουάσινγκτον στη Φρανκφούρτη.
Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ επέμενε για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά στο θέμα του καθορισμού στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ απλώς άφησε ελεύθερο το πεδίο, χωρίς να αντιδράσει, στη Γερμανία και την Ολλανδία που επέβαλαν τελικά την απαίτησή τους για το σκληρό αυτό μέτρο... Αλλωστε, και τώρα, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει το Βερολίνο, με συνήγορο πάντα τη Χάγη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθεσε το θέμα των πλεονασμάτων στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, διότι γνώριζε ότι η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν ότι πρόκειται για θέμα που αφορά όλες τις χώρες της ευρωζώνης και εκεί πρέπει να το θέσει. Αυτή είναι, για λόγους τακτικής, η πάγια θέση της καγκελάριου αλλά και του Μαρκ Ρούτε από την εποχή που βασίλευε στην ευρωζώνη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η υποκρισία είναι η μαμή της διπλωματίας...
Αλλη δικαιολογία της Κ. Λαγκάρντ για τις παλινωδίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα: «Πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκομένους». Ηταν, όμως, μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην «έκκληση βοήθειας» από την Ελλάδα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «η χώρα υπέφερε από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας». Και οι λανθασμένο πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ; Α, είπε, το Ταμείο έχει παραδεχτεί ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του προγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα, ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε… Ψιλά πράγματα...
Στο σημείο αυτό, η επικεφαλής του ΔΝΤ και μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς πως πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Και χαιρέτισε την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Ως προς την ευρωζώνη, αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, επισημαίνοντας ότι ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα επιμείνει στην πολιτική του Μάριο Ντράγκι.
Χαμόγελα
Με ικανοποίηση άκουσε η κυβέρνηση την Κριστίν Λαγκάρντ να τοποθετείται υπέρ της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Φαίνεται ότι δημιουργείται μια θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών», καθώς «η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και… υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους θεσμούς υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.
Η ικανοποίηση από την τοποθέτηση Λαγκάρντ ήταν διακομματική, με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, να διατυπώνει την ελπίδα ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η χώρα μας συζητώντας με τους δανειστές για πιο χαμηλά, ρεαλιστικά πλεονάσματα. «Ελπίζω να είναι το ίδιο φιλόδοξος με εσάς σε αυτή τη διεκδίκηση» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη μελλοντική πρόεδρο της ΕΚΤ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας