Εως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο εάν προχωρούσε σε φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, εκτιμά ο Αυστριακός οικονομολόγος και ειδικός σε ζητήματα παραοικονομίας Φρίντριχ Σνάιντερ.
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o καθηγητής του Πανεπιστήμιο του Λιντς εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία πρέπει να ανέρχονται σήμερα σε τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης ότι περίπου τα 2/3 αυτών, δηλαδή πάνω από 50 δισ. ευρώ, είναι μαύρο χρήμα. Ο Σνάιντερ υπολόγισε ακόμη ότι οι Ελληνες φοροφυγάδες με καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται στους 10.000 και η πλειονότητά τους μετέφεραν τα χρήματά τους εκεί μόλις τα τελευταία χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «οι συνολικές καταθέσεις διπλασιάστηκαν τα τελευταία 4 - 5 χρόνια».
Κατά την άποψή του, μια φορολογική συμφωνία μεταξύ της ελβετικής και της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν ο πιο γρήγορος και πιο αποδοτικός τρόπος φορολόγησης των καταθέσεων. Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει έτσι 10 με 15 δισ. ευρώ, εκτιμά. Ο Σνάιντερ εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα ελάχιστα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και για το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ζητούν επιτακτικά από την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Αδρανεί η κυβέρνηση
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατο ρεπορτάζ της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης αποκάλυψε ότι παρά τις επείγουσες ανάγκες εδώ και περίπου έναν χρόνο η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ανεξήγητη αδράνεια για την είσπραξη κεφαλαίων που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής και είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία.
«Η αδράνεια αυτή μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η Ελβετία έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ελλάδα για την τακτοποίηση και τη νομιμοποίηση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος που πραγματοποίησε το σχετικό ρεπορτάζ. Μέσα από αυτό αποκαλύφθηκε ότι η τελευταία συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της ελληνικής και της ελβετικής κυβέρνησης έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2014, όταν η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ συναντήθηκε με τον Ελληνα τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Εκτοτε όμως ούτε ο κύριος Στουρνάρας ούτε και ο αντικαταστάτης του Γκίκας Χαρδούβελης ενδιαφέρθηκαν. «...Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση έως σήμερα, ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε και από τη νέα», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης η Αν Σίζαρ, μέλος του τμήματος Επικοινωνίας του ελβετικού υφυπουργείου για διεθνή οικονομικά θέματα.
Πάντως έστω και αργά, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Ελληνας πρωθυπουργός, εντός της εβδομάδας προβλέπεται να ξεκινήσουν στην Αθήνα συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας, Ζακ Βατεβίλ, για το ζήτημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας