Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν μόλις πέντε ημέρες στη διάθεσή τους προκειμένου να οριστικοποιήσουν το τελικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης | REUTERS / Yannis Behrakis

Σπαζοκεφαλιά το νέο φορολογικό

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που θα παρουσιάσει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να μη μείνει στον… άσο, όπως συνέβη με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν μόλις πέντε ημέρες στη διάθεσή τους προκειμένου να οριστικοποιήσουν το τελικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα μοιραστεί στους τρεις θεσμούς (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) και στη συνέχεια θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η βουλιμία των δανειστών για νέες παρεμβάσεις στη φορολογία, είτε αυτές θα αφορούν τους άμεσους είτε τους έμμεσους φόρους, παραμένει ακόρεστη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Δραγασάκη και Γιάνη Βαρουφάκη, που χειρίζονται αποκλειστικά όλο το «πακέτο» των προτάσεων να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Πηγές που βιώνουν από κοντά την αγωνία των δύο ανδρών μιλούν για «ισορροπία τρόμου» η οποία επιβεβαιώνεται και από την πληθώρα των σεναρίων που σβήνονται και γράφονται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Ενα από τα πολλά που τα μολύβια των τεχνοκρατών σημείωσαν στα χαρτιά τους κάνει λόγο ακόμη και για μετάταξη μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα στον υψηλό που ανέρχεται στο 23%. Το μέτρο θα συνδυαστεί με μια μεγάλη αύξηση που θα γίνει στο αφορολόγητο ποσό, το ύψος του οποίου μελετάται να φτάσει ακόμη και τα 14.000 ή τα 15.000 ευρώ προκειμένου να προστατευθούν τα εισοδήματα μέχρι αυτού του ορίου.

Η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έγινε με το εξής σκεπτικό: ότι με την αύξηση του αφορολογήτου θα προστατευθεί το εισόδημα της «μαρίδας» των φορολογουμένων από το νέο κύμα ακρίβειας που θα σαρώσει την αγορά και θα προκαλέσει η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Ουσιαστικά η κυβέρνηση τις δημοσιονομικές απώλειες που θα έχει από το νέο αφορολόγητο θα προσπαθήσει να τις καλύψει μέσα από την κατανάλωση, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αντίθετα θα ενισχυθεί.

Υπό εξέταση είναι ακόμη και το έτερο σχέδιο πρότασης που προβλέπει την κατάρτιση νέας φορολογικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια και μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα… κάτω πατώματα. Αντίθετα, για όσους κατοικούν στα «ρετιρέ», δηλαδή τα ετήσια εισοδήματά τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, προτείνεται η φορολόγησή τους με έναν συντελεστή κοντά στο 45%. Με την ισχύουσα κλίμακα ο καταληκτικός συντελεστής 42% ενεργοποιείται πάνω από τα 42.000 ευρώ εισόδημα.

Πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στο να καλυφθεί η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ στα ταμεία και να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Στη βάση αυτή επί θύραις είναι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και πιο συγκεκριμένα στα καπνικά προϊόντα. Ενας τομέας που για την κυβέρνηση θεωρείται προτιμώμενος για να αυξηθούν τα έσοδα κατά 250 με 300 εκατ. ευρώ τόσο από τον ΕΦΚ όσο και από ΦΠΑ που επιβάλλονται επί των προϊόντων αυτών.

«Προσωπικές σχέσεις»

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη κ.α.). Ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκαλώντας αναστάτωση στο Μαξίμου με τις αποκαλύψεις τις οποίες έκανε. Κύκλοι της κυβέρνησης προσπαθούσαν να «μαζέψουν» τις δηλώσεις της, αντιμετωπίζοντάς τες σαν «προσωπικές σκέψεις» της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών και όχι ως μέτρο κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group η Αθήνα ρωτήθηκε για τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια που θα παρουσιάσει στο έκτακτο Eurogroup και τα οποία οι δανειστές συνέδεσαν με τη ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας, που έχει φτάσει σε χαμηλό επίπεδο. Με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, το Euroworking δεν… κατάφερε να βρει μια λύση για το μεγάλο πρόβλημα κάλυψης των πληρωμών που αντιμετωπίζει, αφήνοντας έτσι τη χώρα στον άσο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σπαζοκεφαλιά το νέο φορολογικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας