Θρυαλλίδα εξελίξεων στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας αναμένεται ότι θα αποτελέσει η προσπάθεια εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα-Vivartia από την τρικαλινή βιομηχανία «Τυράς» των αδελφών Σαράντη, η οποία ελέγχει επίσης την «Ολυμπος» στη Λάρισα και τη «Ροδόπη» στην Ξάνθη.
Το ενδιαφέρον να αγοράσουν τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους στην Ελλάδα έκαναν γνωστό οι ίδιοι οι μέτοχοι της «Τυράς», αποκαλύπτοντας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυσή της, πως υπέβαλαν συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς προς τη Marfin Financial Group τον περασμένο Νοέμβριο.
Η πρόταση αφορούσε είτε την απευθείας εξαγορά της «Δέλτα» έναντι 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ σε ρευστό και άλλα 100 εκατ. ευρώ για την ανάληψη υποχρεώσεων), είτε τη συγχώνευση των δύο γαλακτοβιομηχανιών με τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος στο οποίο η «Τυράς» θα ήλεγχε το 80% και η MIG το 20%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση απορρίφθηκε από τη MIG, καθώς αφενός το τίμημα κρίθηκε χαμηλό για μια γαλακτοβιομηχανία με ηγετικά μερίδια στην αγορά και ετήσιο τζίρο άνω των 316 εκατ. ευρώ και αφετέρου η Vivartia, η οποία βαρύνεται από συνολικό καθαρό δανεισμό άνω των 350 εκατ. ευρώ, φέρεται να δήλωσε ότι ο κλάδος των γαλακτοκομικών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτόνομα στην αγορά.
Επισήμως εκπρόσωπος της εταιρείας MIG, στον οποίο απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.», διέψευδε ότι έχει υποβληθεί πρόταση εξαγοράς, ωστόσο δήλωνε άγνοια για το αν έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις.
Ομως η αποκάλυψη των σχεδίων της «Τυράς» -η οποία έχει αναδειχτεί πλέον δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία γαλακτοκομικών με τζίρο 300 εκατ. ευρώ και κέρδη 22 εκατ. ευρώ- δείχνει πως ένας νέος πόλεμος συγκέντρωσης για την επικράτηση των ισχυρότερων έχει ανοίξει στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας.
Παρά τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, υπερδανεισμού και ζημιογόνων αποτελεσμάτων για τους μεγάλους παίκτες, ο κλάδος παραμένει ιδιαίτερα δυναμικός σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά, την εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και τις προοπτικές διείσδυσης ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γιαούρτι και η φέτα, στις διεθνείς αγορές.
Γαλακτοβιομήχανοι πιστεύουν πως ο κλάδος θα μπει σύντομα σε διαδικασία συγκέντρωσης, με εξαγορές, χρεοκοπίες και αιματηρές περικοπές προσωπικού, και τοποθετούν χρονικά τις εξελίξεις προς το τέλος του 2015, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και η στρατηγική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας