Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι «οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων» | ΕUROKINISSI

ΔΕΗ: αλλαγή σύμβασης στα «σημεία»

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» είναι η στάση που υιοθετεί η κυβέρνηση για τις έμμεσες αυξήσεις αποδοχών και τα συνδικαλιστικά προνόμια, που έπειτα από χρόνια περικοπών εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με την τριετή επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που πυροδότησε αντιδράσεις για ευνοϊκή αντιμετώπιση της ΓΕΝΟΠ.

Σύμβαση η οποία πριν εφαρμοστεί... αλλάζει στα «σημεία», μετά τη χθεσινοβραδινή αναδίπλωση της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει το «επίδομα σίτισης» μέχρι 6 ευρώ την ημέρα σε όλους τους εργαζομένους του ομίλου, αλλά σε πρώτη φάση μόνο όπου υπάρχουν κυλικεία και καντίνες στα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Το κόστος πέφτει έτσι από τα περίπου 25 στα 15 εκατ. ευρώ κατ’ εκτίμηση της ΔΕΗ, ενώ για το υπόλοιπο προσωπικό του ομίλου (εμπορία, μεταφορά, διανομή) θα γίνουν μελέτες για το αν το επίδομα θα παρασχεθεί σε δεύτερο χρόνο.

Το μέγαρο Μαξίμου πάντως από τη μια νίπτει τας χείρας του σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της σύμβασης (επιδόματα, προνόμια, χρηματοδότηση ΓΕΝΟΠ) ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις και, από την άλλη, έμμεσα και παρά τη δήλωση Βαρουφάκη ότι «θα έχει πρόβλημα», την επικυρώνει, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από την κατάληξή τους στηρίζει απόλυτα την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, στέλνει μήνυμα ότι «οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων».

Η προσπάθεια του μεγάρου Μαξίμου να αποστασιοποιηθεί από την κριτική και να μη θεωρηθεί ότι παρενέβη καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διαπραγμάτευση, γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι εμμέσως «άδειασε» τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.

Πριν από τις εκλογές

«Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ, που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ, έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και επιπλέον η συλλογική διαπραγμάτευση ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Συνεπώς οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και την κατάληξη της συγκεκριμένης σύμβασης, είναι εντελώς αβάσιμη», σχολίαζαν χθες κυβερνητικές πηγές.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της διευκρίνιζε χθες πως με τη συλλογική σύμβαση που έρχεται έπειτα από περικοπές 2,8 δισ. ευρώ στο μισθολογικό κόστος της Επιχείρησης την τελευταία πενταετία, ούτε αυξήσεις στους λογαριασμούς θα προκύψουν (σ.σ. το μέγαρο Μαξίμου επιπροσθέτως υποστήριξε ότι σχεδιάζονται μειώσεις τιμολογίων), ούτε θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΕΗ: αλλαγή σύμβασης στα «σημεία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας