Από όλα έχει ο μπαξές των δεσμεύσεων που ανέλαβε εγγράφως η ελληνική κυβέρνηση έναντι των πιστωτών και των «αγορών», καθώς στη λίστα με τα μέτρα περιλαμβάνονται και ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, για πολλές από τις οποίες ακόμη και μετεκλογικά στην κυβέρνηση έκαναν λόγο για «ακύρωση», και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων αλλά και μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω απελευθέρωση αγορών με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και παρότι οι κρίσιμες λεπτομέρειες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δεν είναι γνωστές, στη λίστα κυριαρχεί η τριπλή δέσμευση πως η κυβέρνηση δεν θα αντιστρέψει όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί (π.χ. ΟΠΑΠ, κρατικά Λαχεία), θα σεβαστεί όσους διαγωνισμούς βρίσκονται σε εξέλιξη και θα επανεξετάσει όσες ιδιωτικοποιήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν στο μέλλον. Επιπλέον προαναγγέλλει ότι θα ενοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με άλλους οργανισμούς διαχείρισης κρατικής περιουσίας.
Πρακτικά οι παραπάνω δεσμεύσεις μεταφράζονται στο ότι διαγωνισμοί που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων θα προχωρήσουν μέχρι τέλους, αν και δεν αποκλείεται στην πορεία να αλλάξουν κρίσιμοι όροι, όπως το τίμημα ή η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό σχήμα κ.ά. Τέτοιες περιπτώσεις όπου εκκρεμεί η υπογραφή συμβάσεων είναι το Ελληνικό (Lamda Development - Al Mabaar-Fosun), τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Fraport - Slentel), το Ιπποδρομιακό Στοίχημα (ΟΠΑΠ) και το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο.
Για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι αυτός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΠ και του ΟΛΘ από το ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση δεσμεύεται μεν πως «θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο», ωστόσο παραμένει θολό αν και προς ποια κατεύθυνση πρόκειται να τροποποιηθούν βασικές παράμετροι, όπως είναι λ.χ. η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό σχήμα.
Εκεί που θα υπάρξει σίγουρα αναθεώρηση είναι στους διαγωνισμούς που είχαν προαναγγελθεί αλλά δεν ξεκίνησαν, με πλέον «εμβληματικούς» αυτόν της δημιουργίας και πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ», του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», της Εγνατίας Οδού κ.ά., που στόχος είναι «η βελτίωση των όρων ώστε να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου». Κάθε νέα περίπτωση, λέει η κυβέρνηση, θα εξετάζεται ξεχωριστά «με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, στις κοινοπραξίες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και σε συμβάσεις που θα μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κρατικά έσοδα αλλά και τα μελλοντικά επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων».
Τα κλειστά επαγγέλματα
Σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, η «λίστα μεταρρυθμίσεων» κάνει ευθέως λόγο για συνδρομή του ΟΟΣΑ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην περιβόητη «εργαλειοθήκη» μέρος της οποίας έχει ήδη εφαρμοστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα στη λίστα θίγεται ένα ακόμη θέμα που κατά το παρελθόν είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις και δεν είναι άλλο από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Αναφέρεται συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση δεσμεύεται «να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να αρθούν οι δυσανάλογοι και αδικαιολόγητοι περιορισμοί στα ρυθμισμένα επαγγέλματα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων». Για την αγορά ενέργειας επισημαίνεται επίσης ότι θα ευθυγραμμίσει τη ρύθμιση της αγοράς αερίου και ηλεκτρισμού με τις καλές πρακτικές και τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας