Την Πέμπτη θα καταθέσει η Ελλάδα το αίτημα για παράταση του προγράμματος μόνο σε ό,τι αφορά το σκέλος της δανειακής σύμβασης και όχι συνέχιση του ισχύοντος προγράμματος. Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν πως υπάρχει πιθανότητα να γίνει Euroworking Group την ίδια μέρα ενώ την Παρασκευή ίσως συγκληθεί το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Eurogroup). Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δηλαδή, η Αθήνα διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση (ήτοι τα λεφτά που παίρνει η χώρα από τον ΕSM) από το μνημονιακό πρόγραμμα (τους όρους που πρέπει να τηρήσει για να συνεχίσει να λαμβάνει το δάνειο–βοήθεια), ζητώντας όμως παράλληλα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της σε μια σειρά από παραμέτρους.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα και με το χρόνο κατάθεσης του ελληνικού αιτήματος, να γίνει Euroworking Group την Πέμπτη και ανάλογα με το αίτημα και αν κριθεί σκόπιμο θα συγκληθεί Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γούνκερ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Αναζητώντας την πιθανότητα μιας κοινής βάσης
Αναφερόμενος στην επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο Λετονός επίτροπος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, αναζητώντας την πιθανότητα μιας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας.
Όπως είπε ο Β. Ντομπρόβσκις, η παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σημαντική, γιατί επιτρέπει την απεμπλοκή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους της να διαπραγματευτούν επί της ουσίας του προγράμματος.
Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν πρώτα το ελληνικό αίτημα και στη συνέχεια θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες και τις διατυπώσεις του, ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις και σημείωσε πως αν κριθεί απαραίτητο, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup.
Σε ερώτηση αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούμε «δανειακή σύμβαση» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο Eurogroup.
Ωστόσο, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Eurogroup κατέστησε σαφές σε όλους και στην Ελλάδα ότι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος συνοδεύεται από προϋποθέσεις, αλλά και από ευελιξία.
Τέλος, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η Επιτροπή παρατηρεί κάποιες ανησυχητικές τάσεις στην ελληνική οικονομία.
Βαρουφάκης: «Παράταση της χρηματοδότησης για σταθερότητα»
O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, είπε πως η Αθήνα θα ζητήσει παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες».
«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Γι' αυτή την παράταση, θα υπάρξουν προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.
Νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος, υπογραμμίζοντας ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει.
Επιμένει στη σκληρή γραμμή η Γερμανία
«Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση. Υπάρχει πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να λάβει περαιτέρω πιστώσεις, αλλά όχι και τους όρους οι οποίοι όμως είναι απαραίτητοι για την οικονομική της ανάκαμψη.
«Το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν αρνείται τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θέλει αποχώρησή της από την ευρωζώνη, αλλά η στήριξη της Ελλάδας γίνεται στη βάση της αρχής «βοήθεια, για αυτοβοήθεια».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, σημείωσε ότι «δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα».
Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις δεσμεύσεις της χώρας για μεταρρυθμίσεις.
Θετικές ενδείξεις βλέπει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών
«Οι ενδείξεις είναι θετικότερες από ό,τι τη Δευτέρα, υπάρχει συνεχής διαπραγμάτευση» τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ενώ για το αν θα συγκληθεί την Παρασκευή εκ νέου το Eurogroup, σημειώνει πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προτείνει η Ελλάδα και από το εάν οι θέσεις των Ελλήνων είναι αποδεκτές από τις άλλες 18 χώρες».
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Επέκταση του προγράμματος
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι βοηθά έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία.
«Συνεργάζομαι με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να πετύχουμε μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος προκειμένου να γεφυρωθεί αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «εξυπακούεται πως όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας