Για επίτευξη συμφωνίας στα ενεργειακά θέματα (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής (Παρασκευή) διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των «θεσμών».
Όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Ο υπουργός τόνισε ότι θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.
Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από τη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. παράταση της λειτουργίας του.
Αναφορικά με τον τομέα του φυσικού αερίου, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς Ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην Ε.Ε.
Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής συζήτησαν το θέμα των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης η εξέλιξη είναι ομαλή.
Ληξιπρόθεσμες για συντάξεις και εφάπαξ
Σε άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης και πιο συγκεκριμένα, ως προς την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ, υπήρξε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018.
Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90%. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.
Οικογενειακά επιδόματα
Συμφωνία στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων και συνέχιση των συζητήσεων ως προς την «αρχιτεκτονική» που πρόκειται να εφαρμοστεί είχαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται από 650 εκατ. ευρώ στα 810 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον 160 εκατ. ευρώ ωστόσο, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων θα συνεχιστεί.
Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η τελική συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών» για να επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας