Δεν πτοήθηκαν από το Brexit οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και ξεχύθηκαν για διακοπές στην Ελλάδα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Γερμανούς και στην τρίτη τους Γάλλους.
Παραδοσιακά αυτές οι αγορές είναι οι μεγαλύτερες για τον ελληνικό τουρισμό, όμως φέτος παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση, σε επίπεδο αφίξεων και εισπράξεων, των Ρώσων και των Αμερικανών.
Ειδικότερα από τη Ρωσία ήρθαν τον Ιούνιο 36,6% περισσότεροι τουρίστες (109.οοο ταξιδιώτες) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και από τις ΗΠΑ 34,6% (124.000 ταξιδιώτες).
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για τον Ιούλιο με βάση τις προκρατήσεις από τις ξένες αγορές.
Ο ελληνικός τουρισμός λοιπόν πάει για τριπλό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο καθώς, εκτός από τη θεαματική αύξηση των αφίξεων και τους εισπράξεων, ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι που χρόνια είχαμε να δούμε και διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 589 ευρώ έναντι 579,8 ευρώ το 2016 (+1,6%).
Ειδικότερα το α’ εξάμηνο του έτους το ταξιδιωτικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,174 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση της τάξης του 9,4%.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποτέλεσμα της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 273 εκατ. ευρώ ή κατά 7,1% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 4,114 εκατ. ευρώ, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές παρέμειναν σταθερές και διαμορφώθηκαν στα 940 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται λοιπόν κυρίως στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 6,6%, ενώ οριακή είναι αύξηση (0,7%) της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.
Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος του Ιουνίου ο αριθμός των ταξιδιωτών διαμορφώθηκε σε 7,941 εκατ. άτομα (+6,6%) .
Ειδικότερα τον Ιούνιο, όταν ξεκινάει η περίοδος «ήλιος - θάλασσα», οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 14,2% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 2,047 εκατ. ευρώ και η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 13% με τους ταξιδιώτες να ανέρχονται σε 3.356 χιλιάδες εκ των οποίων οι 2.321 χιλιάδες προέρχονται από την Ε.Ε -28 (+10,2%) και 1.035 χιλιάδες εκτός Ε.Ε-28. (+19,7%)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας