Αγώνα δρόμου με τον χρόνο δίνει η Deutsche Bank για να πετύχει ικανοποιητικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Η απειλή επιβολής προστίμου 14 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον έχει βουλιάξει τις μετοχές, και επομένως η επίτευξη (επειγόντως) συμφωνίας για τη μείωση τού προστίμου, θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.
Η πληροφορία που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι «καλά νέα» θα ανακοινωθούν πιθανώς μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιβεβαιώθηκε και χθες η Wall Street Journal έγραψε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. Εν αναμονή κάποιου αποτελέσματος όμως, η τιμή της μετοχής της τράπεζας στην αμερικανική αγορά στην αρχή της συνεδρίας άνοιξε με πτώση 1,2%.
Οι λεπτομέρειες είναι θολές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και δεν υπάρχει ακόμα προσχέδιο συμφωνίας, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, μαζί με άλλα στελέχη της τράπεζας θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το Reuters, η DB, όπως και η Credit Suisse και η Barclays που ερευνώνται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τις πρακτικές τους στις πωλήσεις τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, επιδιώκουν να πετύχουν έναν διακανονισμό όσο βρίσκεται στην εξουσία η τρέχουσα κυβέρνηση, πριν δηλαδή τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Μάχες» και στη Γερμανία
Στο εσωτερικό της Γερμανίας η τράπεζα έχει άλλου είδους αντιπαραθέσεις, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους πελάτες της, την επιβλέπουσα αρχή και τους πολιτικούς.
Χθες η ηγεσία της δέχθηκε τα πυρά και από τον αντικαγκελάριο Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που μίλησε με καθόλου κολακευτικά λόγια όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της DB, Τζον Κράιαν για «τις δυνάμεις της αγοράς» που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την τράπεζα:
«Δεν ήξερα εάν πρέπει να γελάσω ή να θυμώσω που μια τράπεζα, η οποία ανέδειξε την κερδοσκοπία σε επιχειρηματικό μοντέλο τώρα υποστηρίζει ότι είναι θύμα των κερδοσκόπων. Ανησυχώ πραγματικά για τους εργαζόμενους της Deutsche Bank» είπε ο Γκάμπριελ.
Η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να διαψεύσει ότι επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank, ενώ από την πλευρά του ο Κράιαν υποστήριξε ότι η τράπεζα δεν ζήτησε τη βοήθεια του Βερολίνου στις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.
Ωστόσο το σχόλιο του Γκάμπριελ δείχνει ότι εάν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, η τράπεζα δεν πρέπει να ποντάρει στη εκδήλωση συμπάθειας από την κυβέρνηση, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι διάσωση της DB με τα χρήματα των φορολογουμένων θα είναι «πολιτικό δηλητήριο» για την Άνγκελα Μέρκελ πριν τις εκλογές του 2017.
Τα 37 δισ. ευρώ
Αυτό είναι το ποσό που χωρίζει την αξιοπιστία από την αναξιοπιστία της DB, εκτιμούν ειδικοί- γράφουν οι Financial Times-, αναφερόμενοι στο κατά πόσο ο ισολογισμός του 1,8 τρισ. ευρώ που παρουσιάζει η τράπεζα αξίζει πράγματι αυτά που λέει.
Στους ισολογισμούς των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών το ερώτημα είναι εάν αποτιμώνται σωστά τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».
Στην Deutsche Bank δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αφού αυτού του είδους τα δάνεια αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο των περιουσιακών της στοιχείων.
Το πρόβλημα της DB είναι οικονομικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 985 δισ. ευρώ που σχετίζονται με τις επενδυτικές της δραστηριότητες και ειδικά τα αξίας 28,8 δισ. «level 3 assets» (δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που δεν ρευστοποιούνται εύκολα και η αξία τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με πραγματικές τιμές αγοράς, αλλά κυρίως με περίπλοκα μαθηματικά μοντέλα ή με τους εσωτερική εκτίμηση της ίδιας της τράπεζας) και ακόμα 10,9 δισ. σε υποχρεώσεις ή ξένα κεφάλαια (liabilities).
«Το αποτέλεσμα είναι», λέει ο καθηγητής του MIT Ρόμπερτ Πόζεν, «η αποτίμηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων να είναι εκ φύσεως αβέβαιη».
Ολες οι τράπεζες έχουν τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό τους, αλλά στην Deutsche Bank αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα μισά βασικά ίδια κεφάλαια (tier one capital), δηλαδή το μέτρο καταγραφής της πραγματικής οικονομικής δύναμης ενός ιδρύματος σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.
Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή Κέβιν Ντόουντ του Πανεπιστημίου Durham πυροδοτεί τις ανησυχίες για την αξία του κεφαλαίου της DB.
Για άλλους, όπως ο αναλυτής της JPMorgan, Kian Abouhossein, τα «level 3» περιουσιακά στοιχεία της DB δεν πρέπει να είναι πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, ούτε συνιστούν «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της τράπεζας.
Η έλλειψη πληροφοριών για το ποια περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το πακέτο, εξηγεί ίσως τους φόβους για πιθανές μεγάλες απώλειες.
Δίνονται κάποια στοιχεία για την τεχνική αποτίμησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων και τις εν γένει υποκατηγορίες (όπως παράγωγα, πιστωτικά παράγωγα, παράγωγα μετοχών, τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια κλπ), αλλά οι επενδυτές βρίσκονται ως επί το πλείστον στο σκοτάδι, κυρίως για το αντιστάθμισμα του κινδύνου που συνοδεύει αυτά τα παράγωγα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας