Ποια είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα ως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία προϊόντα, πέραν των τροφίμων; Τα καλλυντικά, τα παιχνίδια, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα χημικά προϊόντα. Βεβαίως, οι διαφορές στα ποσοστά αναφορών από τη μια κατηγορία στην άλλη είναι τεράστιες, αφού οι καταγγελίες για επικίνδυνες ουσίες σε καλλυντικά φτάνουν στο 36%, έναντι μόλις 6% των χημικών προϊόντων.
Πού καταγγέλλονται όλα αυτά; Στο σύστημα Safety Gate (Πύλη Ασφαλείας), μια πλατφόρμα που έχει καθιερωθεί στην Ε.Ε. από το 2003, στην οποία ωστόσο πέρσι, το 2024, καταγράφηκε ρεκόρ ειδοποιήσεων, με 4.137 ειδοποιήσεις για ενδεχομένως επικίνδυνα προϊόντα. Στην πλατφόρμα αναφέρονται όλες οι χώρες της Ε.Ε., αλλά και οι Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, ενώ στη σχετική έκθεση που συντάσσεται κάθε χρόνο καταγράφονται και οι ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι κρατικές αρχές κάθε χώρας για την πρόληψη βλαβών στους καταναλωτές, την παύση της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων ή την απόσυρσή τους από την αγορά.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Safety Gate για το 2024, τα χημικά συστατικά των προϊόντων ήταν η κύρια αιτία κινδύνου σχεδόν στις μισές ειδοποιήσεις. Μιλάμε για κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδο σε κοσμήματα, για αλλεργιογόνα αρώματα σε έλαια σώματος, για συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να γίνει μαλακότερο το πλαστικό που μπορεί να περιλαμβάνεται σε ένα ρούχο, μαλάκυνση του πλαστικού, για παράδειγμα, σε ορισμένα ρούχα, ή για το BMHCA, ένα απαγορευμένο συνθετικό άρωμα, το οποίο μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Εντοπίστηκε στο 97% των καλλυντικών για τα οποία έγινε αναφορά επικινδυνότητας!
Ο έλεγχος επικινδυνότητας των προϊόντων γίνεται πλέον βάσει του νέου Γενικού Κανονισμού για την Ασφάλεια των Προϊόντων και αφορά τα πωλούμενα διαδικτυακά ή σε φυσικά καταστήματα. Τα κριτήρια ασφαλείας αφορούν την ανθρώπινη υγεία, αλλά και το περιβάλλον, τους ενεργειακούς πόρους και την περιουσία. Εχει ενδιαφέρον ότι για να επικουρήσει η Ε.Ε. το διεξοδικό «σκανάρισμα» μιας αχανούς αγοράς, με εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής (webcrawler), αναλύθηκαν σχεδόν 1,6 εκατομμύριο ιστότοποι και εντοπίστηκαν περίπου 5.300 ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν τα αναφερόμενα ως επικίνδυνα προϊόντα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας