Δεν είναι γνωστό αν στις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν με την κήρυξη του γενικευμένου «πολέμου των δασμών» να τεστάρει, εκτός από τις αντοχές των ανταγωνιστικών χωρών, και τις αντοχές των αδύναμων κρίκων της αμερικανικής οικονομίας, αλλά σίγουρα συνέβη το αντίθετο: η μεγάλη αναταραχή στις αγορές και το «αίμα» που χύθηκε... ποτάμι στα χρηματιστήρια μετοχών και ομολόγων τεστάρισαν τις αντοχές του ίδιου του Τραμπ.
Πρώτα, στις 9 Απριλίου «πάγωσε» για 90 ημέρες τους δασμούς για 75 χώρες πλην Κίνας. Ο λόγος της υποχώρησης είναι πλέον κοινός τόπος: οι τρομερές ενδείξεις ότι η αναταραχή αγκαλιάζει και τα αμερικανικά ομόλογα και ότι ίσως γι’ αυτό ευθύνεται και η εκκίνηση της μαζικής πώλησης αμερικανικών κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η «ηρωική» υποχώρηση παρουσιάστηκε σαν ευφυής τακτικός ελιγμός, αλλά δεν έπεισε κανέναν.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Τραμπ αποδείχθηκε ευάλωτος σε ένα ακόμη τεστ: οι τρομερές πιέσεις που δέχθηκαν και οι φίλιες προς τον Τραμπ δυνάμεις των «magnificent seven» -των 7 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia και Tesla)- ώθησαν ώς την άκρη του γκρεμού την Apple. Ο Τραμπ υποχρεώθηκε έτσι να κάνει πίσω, σχετικοποιώντας και το απόλυτο εμπορικό εμπάργκο που κήρυξε στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα, εξαιρώντας μια γκάμα από δημοφιλή ηλεκτρονικά προϊόντα (iPhone, Apple Watch, iPad, Mac, AirTag). Οι εξαιρέσεις ήταν στοχευμένες ώστε να σωθεί η Apple, η οποία είδε το φάσμα της καταστροφής για δεύτερη φορά ύστερα από το πάγωμα του διμερούς εμπορίου με την Κίνα στην περίοδο της πανδημίας. Η Apple είναι η πιο εκτεθειμένη στους δασμούς κατά της Κίνας, καθώς εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα για την παραγωγή των προϊόντων της - το «πετράδι του στέμματος» του τεχνολογικού κολοσσού, το iPhone 17, αλλά και περίπου τέσσερα στα πέντε iPad και το 60% των Mac.
Τεστάροντας σε πρώτο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ τις αγορές, βρίσκεται τώρα στη δυσάρεστη θέση να τεστάρεται ο ίδιος από αυτές, καθώς αδύναμοι κρίκοι της αμερικανικής οικονομίας δεν αντέχουν τις «φορτίσεις» του γενικευμένου δασμολογικού πολέμου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας