Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Dreamstime.com

Η αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ θα πληρώσει τα σχέδια Τραμπ

Πρωταγωνιστής της ύφεσης αναμένεται να είναι ο κλάδος της παραγωγής σόγιας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους πρώτους σε κύκλο εργασιών, παραγωγούς και εξαγωγείς του προϊόντος αυτού διεθνώς.

Εκτός των κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία και της αβεβαιότητας η οποία επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει εξοντωτικούς δασμούς προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα επηρεάζει άλλη μια πολυπληθέστατη κοινωνική ομάδα, αυτή τη φορά εντός συνόρων: τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το θέμα θίγει εκτενώς δημοσίευμα του CNN, σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί αγρότες και ειδικά όσοι ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων σόγιας, θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ βασίζονται η μία στην άλλη για το εμπόριο, αν και η σχέση είναι άνιση. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διευρύνεται εδώ και δεκαετίες και έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2018, κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ ως προέδρου. Ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν περισσότερα κινεζικά προϊόντα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα έχουν αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Η Κίνα αγοράζει κυρίως γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές σόγιας, που χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές, δέχθηκαν ήδη πλήγμα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, όταν οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στο πλαίσιο άλλου εμπορικού πολέμου.

Τότε, η Κίνα επεδίωξε να διαφοροποιήσει την πηγή των εισαγωγών της και αναζήτησε αγροτικά προϊόντα από άλλες χώρες. Η χώρα πρόκειται να το πράξει και πάλι μετά την επιβολή δασμών 125% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ - μια κίνηση που οι αναλυτές εκτιμούν, ότι θα μπορούσε να ρίξει τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων όπως η σόγια, προς την Κίνα, κοντά στο μηδέν.

Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα υπόκεινται πλέον σε συνολικό δασμό 135%, ο οποίος προκύπτει από τον δασμό 10% που επιβλήθηκε σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα τον Μάρτιο, συν τον δασμό 125% που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Την τελευταία φορά, ωφελήθηκε η Βραζιλία

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Βραζιλία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο- βγήκε ιδιαίτερα κερδισμένη, με τις εισαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος από την Κίνα να αυξάνονται κατακόρυφα, στην πάροδο των ετών. Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 280% από το 2010, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βραζιλία, η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Το 2024, η Κίνα ήταν ο κύριος προορισμός για τη βραζιλιάνικη σόγια και εκπροσώπησε περισσότερο από το 73% των συνολικών εξαγωγών σόγιας της χώρας.

Με την παραγωγή που αναμένεται να αυξηθεί -η σοδειά σόγιας της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει φέτος σε επίπεδα ρεκόρ- η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές της από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Αργεντινή, η οποία είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

Ο γεωργικός τομέας των ΗΠΑ έχασε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του 2018, με το 71% των απωλειών να σχετίζεται με τη σόγια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας.

Και οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολιτείες που ανέδειξαν πλειοψηφικά τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, εξακολουθούν να παλεύουν με τις επιπτώσεις. Μόνο το Ιλινόις, ο κορυφαίος παραγωγός σόγιας, και η Μινεσότα, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής σόγιας, επέλεξαν την Καμάλα Χάρις τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αναζητά περισσότερους συμμάχους πέραν της Βραζιλίας για να αντιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς και να επεκτείνει την εμπορική συνεργασία. Την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και με την Ένωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας συζήτησε με αξιωματούχους της ΕΕ την επανέναρξη των συνομιλιών για την διευκόλυνση του εμπορίου και τις διαπραγματεύσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Δεν είναι οι μόνες παράπλευρες απώλειες

Η επιστροφή των επιπτώσεων των σκληρών αποφάσεων Τραμπ εν είδει «μπούμπερανγκ» σε πολίτες της ίδιας του της χώρας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στο πλαίσιο του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου, καθώς το ίδιο ανήσυχοι είναι και οι αμερικανοί επιχειρηματίες χαμηλότερου βεληνεκούς, δκάτι το οποίο προμηνύει δυσοίωνες εξελίξεις. Είναι γεγονός πως το παγκόσμιο καπιταλιστικό οικοδόμημα στηρίζεται κυρίως στο «χορό» των χρηματιστηρίων και στα συναισθήματα των αγορών, κάτι που έχει αποδειχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ θα πληρώσει τα σχέδια Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας