Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
usa china
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com

Με δασμούς… 125% απαντά η Κίνα

Το Πεκίνο διαμηνύει ότι θα είναι η τελευταία του κίνηση στο πεδίο των δασμών, ενώ ο Σι καλεί την Ε.Ε. σε συνεργασία κατά του Τραμπ ● Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο Σι είναι φίλος του και ότι οι χώρες τους θα επιτύχουν μια καλή συμφωνία καθώς ελλοχεύει ο φόβος της αναταραχής στην αγορά ομολόγων ● Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2001 σημείωσε η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου ● Εικασίες ότι πίσω από το ξεπούλημα των ομολόγων βρίσκεται και η Κίνα.

Η Κίνα προχώρησε χθες σε νέα μεγάλη αύξηση των δασμών της στα αμερικανικά προϊόντα αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτή θα είναι η τελευταία, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να συνεργαστεί μαζί της ενάντια στη στρατηγική εκφοβισμού που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι αυξάνει από σήμερα τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 125% από 84%, ενώ διεμήνυσε ότι «εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα η Κίνα θα το αγνοήσει» υιοθετώντας άλλα αντίμετρα. «Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς, δεν θα έχει πλέον οικονομικό νόημα και θα καταγράφεται στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας ως ένα αστείο» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο, ευτελίζοντας την περιβόητη «ευφυή» δασμολογική στρατηγική του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας με δασμούς 10% τον περασμένο Ιανουάριο επικαλούμενος υποτιθέμενη εμπλοκή της Κίνας στη λαθραία εισαγωγή της ναρκωτικής ουσίας φαιντανύλη στις ΗΠΑ. Κατέληξε αυξάνοντας σταδιακά τους νέους δασμούς στο 145% αυτήν την εβδομάδα. Παρά την κλιμάκωση, έλεγε ωστόσο προχθές το βράδυ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν μια καλή συμφωνία. «Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να τα πάμε πολύ καλά», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Με την αληθινή έννοια, είναι φίλος μου για μεγάλο χρονικό διάστημα και νομίζω ότι θα καταλήξουμε να επιλύσουμε κάτι που θα είναι πολύ καλό και για τις δύο χώρες» είπε ο Τραμπ, που έχει συνήθεια άλλα να λέει και άλλα να κάνει. Πίο σοβαρός ο Σι, διεμήνυσε στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι σε έναν πόλεμο δασμών δεν υπάρχουν νικητές και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία. «Κίνα και Ε.Ε. θα πρέπει να ανταποκριθούν στις διεθνείς τους ευθύνες, να διατηρήσουν από κοινού την τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να αντισταθούν από κοινού στον μονομερή εκφοβισμό, όχι μόνο για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους, αλλά και για να προστατεύσουν τη διεθνή δικαιοσύνη, τους διεθνείς κανόνες και την τάξη», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Στις αγορές ωστόσο τόσο οι νέοι δασμοί της Κίνας όσο και η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου συνέχισαν να τροφοδοτούν φόβους για ύφεση και περαιτέρω αντίποινα.

Στα μέσα της χθεσινής ημέρας τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια υποχωρούσαν, το δολάριο βυθιζόταν, ενώ η εύθραυστη κατάσταση στην αγορά αμερικανικού χρέους συνεχιζόταν. Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών έναντι του ελβετικού φράγκου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του γεν. Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης πέρασαν μετά την ανακοίνωση των κινεζικών δασμών στο κόκκινο, ενώ τα futures στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποδείκνυαν αναιμική άνοδο.

Αντίθετα, η τιμή του χρυσού συνέχισε να κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ πλησιάζοντας τα 3.250 δολάρια η ουγγιά. Στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ η απόδοση του δεκαετούς συνέχισε τα έντονα σκαμπανεβάσματα προσεγγίζοντας το απόγευμα επίπεδα κοντά στο 4,44%. Το ξεπούλημα που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο της απόδοσης του εν λόγω τίτλου από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και την αντίστοιχη του τριακονταετούς τίτλου του αμερικανικού Δημοσίου από τουλάχιστον το 1982.

Για πολλούς οικονομολόγους, η καθίζηση των αμερικανικών ομολόγων ήταν το καμπανάκι που οδήγησε τον Τραμπ σε αναδίπλωση με την απόφαση της αναστολής κάποιων από τους δασμούς που είχε ανακοινώσει για 90 ημέρες. Εκφράζονται κάποιες εικασίες ότι πίσω από το ξεπούλημα των ομολόγων βρίσκεται εν μέρει και η Κίνα, η οποία κατέχει τίτλους συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 750 δισ. δολαρίων.

Σορτάκηδες και κερδοσκόποι, μια διευκρίνιση

Στο χθεσινό μας φύλλο αναδείξαμε (με το άρθρο του Μπάμπη Μιχάλη «Χορός... σορτάκηδων με εσωτερική πληροφόρηση», σελ. 16-17) όπως του άρμοζε το μέγα θέμα των -εντελώς βάσιμων σύμφωνα με δηλώσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- κατηγοριών που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ ότι συνήργησε σε κερδοσκοπία από την οποία επωφελήθηκαν φίλοι του επιχειρηματίες, που γνώριζαν ότι θα «παγώσει» για 90 μέρες τους δασμούς. 

Ωστόσο, μια ανακρίβεια στον τίτλο μάς αναγκάζει να κάνουμε μια διόρθωση. H κερδοσκοπία έχει πολλές μορφές, μία εκ των οποίων είναι το σορτάρισμα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν επρόκειτο για σορτάρισμα, αλλά για κερδοσκοπία με βάση εσωτερική πληροφόρηση (insider trading). Κάποιοι φίλοι του Τραμπ γνώριζαν ώρες πριν ότι θα παγώσει τους δασμούς (πλην Κίνας) και επομένως τα χρηματιστήρια θα ανέβουν, οπότε αγόρασαν χαμηλά κερδίζοντας στην άνοδο. Πιθανότατα γνώριζαν επίσης και ότι στην πρώτη φάση οι δασμοί θα είναι σκληροί, οπότε θα υπάρξει μεγάλη πτώση, και άρα πούλησαν στα ψηλά για να αποφύγουν τις απώλειες. Πρόκειται ασφαλώς για ωμή κερδοσκοπία, αλλά όχι της ειδικής κατηγορίας που περιγράφεται με τον όρο σορτάρισμα. Στην περίπτωση του σορταρίσματος, ο κερδοσκόπος πουλάει μαζικά μετοχές (που συνήθως έχει δανειστεί) με στόχο να τις «γκρεμίσει» και να επαναγοράσει στα χαμηλά, αποκομίζοντας κέρδος από τη διαφορά τιμής.

Στην ειδική περίπτωση της εσωτερικής πληροφόρησης για το πάγωμα των δασμών, το Bloomberg αναφέρει ότι ο συνολικός πλούτος των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 304 δισ. δολάρια, που αποτελεί το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος στην ιστορία του Bloomberg Billionaires Index, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 2012...

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κερδοσκοπία και μάλιστα για μία από τις ιστορικά εμβληματικές περιπτώσεις της, αλλά στην «Εφ.Συν.» μας αρέσει, από σεβασμό στον/στην αναγνώστη/τρια, να διορθώνουμε τις ανακρίβειές μας, ακόμη και χωρίς να μας το υποδείξουν τρίτοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με δασμούς… 125% απαντά η Κίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας