Στα άκρα οδεύει η οικονομική αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ, με το Πεκίνο να απαντά στον Ντόναλντ Τραμπ αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα σε 125% από 84% που είχε ανακοινώσει την Πέμπτη.
Την σχετική ενημέρωση έκανε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως το νέο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Σάββατο.
Άνοιγμα Τζινπίγνκ προς την Ε.Ε.
Σήμερα, όμως, ήρθαν και οι πρώτες επίσημες δηλώσεις του Κινέζου προέδρου, μετά το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου που έχει προκαλέσει φρενίτιδα στις αγορές.
Ο Σι Τζινπίγνκ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, υπογράμμισε «η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, να προστατεύσουν μαζί την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να αντισταθούν μαζί «σε κάθε μονομερή εξαναγκασμό».
«Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και των νόμιμων συμφερόντων μας, αλλά επίσης την προστασία της διεθνούς ισοτιμίας και δικαιοσύνης και την επιβολή του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης», πρόσθεσε ο Σι.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη έχουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τις εμπορικές εντάσεις να μπουν εμπόδιο στην δυναμική της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Σε αναζήτηση πλάνου οι Βρυξέλλες
Με εξαίρεση την Κίνα, πάντως, οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκαν άρον άρον «στον πάγο» για τις επόμενες 90 ημέρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών δασμών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης θα προσπαθήσουν σήμερα να βρουν τρόπους ώστε να εκμεταλλευθούν το διάστημα αυτό για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον ή, σε περίπτωση αποτυχίας, να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους δασμούς.
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να πήρε εν μέρει πίσω τους επιπλέον δασμούς 20% που επέβαλε στην Ευρώπη, ωστόσο σε ισχύ παραμένουν οι δασμοί 10% που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, όπως και αυτοί του 25% για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου.
Παράλληλα ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρώπη να αγοράζει περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί το διμερές εμπορικό ισοζύγιο.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις 90 ημέρες σοφά, χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ευρωπαϊκές εταιρείες», εκτίμησε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι κατά την άφιξή του στη σύνοδο.
Όμως οι Ευρωπαίοι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη και για την περίπτωση που θα χρειαστεί να λάβει αντίμετρα.
«Η αμερικανική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχουμε μια άλλη συζήτηση για τους μηχανισμούς απάντησης», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιεργκ Κούκις.
Τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, πιθανόν βασισμένη στην πρόταση της ΕΕ περί μηδενικών δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, τότε η κρίση θα έχει αποφευχθεί.
Όμως ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.
«Το γεγονός ότι θα έχουμε 90 ημέρες ανάπαυλας είναι, ειλικρινά, πολύ βοηθητικό, διότι σημαίνει ότι μπορούμε να καταρτίσουμε στρατηγική και θα έχουμε 90 ημέρες για να προετοιμαστούμε στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τους Αμερικάνους», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης.
Σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην οικονομία της ΕΕ θα είναι σημαντικές, μεταξύ του 0,3% και του 1% του ΑΕΠ, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι συνολικά η οικονομία της ΕΕ θα σημειώσει ανάπτυξη 0,9% φέτος, οπότε οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να βυθίσουν το μπλοκ στην ύφεση.
«Είναι πολύ δύσκολο να το ποσοτικοποιήσουμε τώρα, αλλά είναι προφανές ότι οι δυσκολίες στο παγκόσμιο εμπόριο θα επηρεάσουν την ανάπτυξη (…) στην ευρωζώνη», εκτίμησε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου στο Bloomberg TV.
Η ενιαία αγορά της ΕΕ, με 450 εκατομμύρια καταναλωτές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του μπλοκ σε οποιαδήποτε εμπορική διαμάχη, όμως για να είναι πραγματικά αποτελεσματική η Ένωση θα πρέπει να μειώσει τα ρυθμιστικά εμπόδια στο εσωτερικό της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα εσωτερικά εμπόδια στην αγορά της ΕΕ ισοδυναμούν με δασμούς 44% στα προϊόντα και 110% στις υπηρεσίες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι πιθανό να επικεντρωθούν στη μείωση αυτών των εμποδίων προκειμένου να απαντήσουν στους αμερικανικούς δασμούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας