Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί στις κυβερνήσεις των 27 χωρών της Ε.Ε. η λίστα με προϊόντα και υπηρεσίες που εισάγονται στην Ενωση από τις ΗΠΑ στα οποία θα επιβληθούν δασμοί ανάλογοι με αυτούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ εις βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Παρότι η βασική προτεραιότητα που πρόβαλε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η διαπραγμάτευση με την αμερικανική κυβέρνηση για μηδενικούς δασμούς στο διμερές εμπόριο του 1,6 τρισ. ευρώ –πρόταση που παραπέμπει στην αντίστοιχη του Ιλον Μασκ–, οι 27 της Ε.Ε. θα εγκρίνουν μέχρι αύριο τη λίστα με τις υπό δασμολόγηση αμερικανικές εισαγωγές, για να αντισταθμίσουν τον γενικό δασμολογικό συντελεστή 20% και τον 25% σε ευρωπαϊκό χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Στόχος, να είναι σε ετοιμότητα για εφαρμογή της ευρωπαϊκής απάντησης από 15 Απριλίου.
Το πλαίσιο «πρώτα διαπραγμάτευση, ύστερα αντίποινα» ενέκριναν χθες οι 27 υπουργοί με αρμοδιότητα το εμπόριο που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο. Η πλειονότητά τους επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος, αν και η Γαλλία και ορισμένες ακόμη χώρες πιέζουν για ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση με κεντρικό στόχο τις αμερικανικές ψηφιακές υπηρεσίες που εισάγονται στην Ε.Ε.
Ο επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι οι συζητήσεις με την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, με κεντρική πρόταση «δασμούς μηδέν προς μηδέν» μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. «Παραμένουμε ανοιχτοί και θέλουμε σθεναρά τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα περιμένουμε για πάντα», είπε ο Σέφκοβιτς.
Τα ευρωπαϊκά αντίμετρα στις αμερικανικές εισαγωγές αφορούν εκατοντάδες προϊόντα, από οδοντικό νήμα έως διαμάντια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με συνολική αξία έως 28 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει ανοιχτά προειδοποιήσει για ρελάνς με πολλαπλάσιους αντι-δασμούς. Για παράδειγμα, αν η Ε.Ε. επιβάλει δασμό 50% στο μπέρμπον, θα απαντήσει με δασμό 200% σε όλα τα αλκοολούχα ποτά από την Ε.Ε., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρασιών και οινοπνευματωδών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία.
Επίσημη απάντηση της Ουάσινγκτον στην πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «αμοιβαία μηδενικούς φόρους» δεν υπάρχει, είναι όμως ενδεικτική η αντίδραση του Πίτερ Ναβάρο, κορυφαίου εμπορικού συμβούλου του Τραμπ, στην αντίστοιχη πρόταση Μασκ. Οχι μόνο την απέρριψε, αλλά σάρκασε τον επικεφαλής της Tesla ως «συναρμολογητή αυτοκινήτων με ανταλλακτικά από άλλες χώρες».
Η χθεσινή συνεδρίαση των 27 υπουργών Εμπορίου είχε στην ατζέντα της, εκτός από την ευρωπαϊκή αντίδραση στην αμερικανική «δασμολογική επίθεση», και τις σινοευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις. Είναι ασαφές αν η τοποθέτηση της Κίνας στο κάδρο του εμπορικού πολέμου γίνεται για «ξεκάρφωμα» και για εξευμενισμό της Ουάσινγκτον ή είναι πραγματική η ανησυχία των Βρυξελλών ότι η Ε.Ε. θα πλημμυρίσει με φτηνά κινεζικά αγαθά ως εκτρεπόμενες λόγω αμερικανικών δασμών εισαγωγές. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της Ε.Ε. στο εμπόριο αγαθών, με το έλλειμμα εις βάρος της Ε.Ε. να φτάνει το 2024 τα 304,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό εμπόριο Κίνας-Ε.Ε. είναι πάνω από 800 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας