Να δείξει τα «δόντια» της θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον εμπορικό πόλεμο που πυροδότησε και κλιμακώνει ο Τραμπ με τις επιβολές δασμών, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να κάνει λόγο για ένα «ισχυρό σχέδιο» που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στους νέους δασμούς που αναμένεται να ανακοινώσει ο Τραμπ την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» (2/4).
Παρόλα αυτά, η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως προτιμά τις διαπραγματεύσεις, διατηρώντας το κατευναστικό προφίλ που παρουσιάζει η πρόεδρος της Κομισιόν μπροστά στον τυφώνα Τράμπ.
Την 2α Απριλίου, που ήδη έχει ονομάσει «Ημέρα Απελευθέρωσης», ο Τραμπ θα υψώσει νέους τελωνειακούς φραγμούς που θα εξαρτηθούν από τους δασμούς που οι συναλλασσόμενες χώρες επιβάλλουν στα αμερικανικά προϊόντα, αλλά και από άλλους παράγοντες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει προαναγγείλει την επιβολή «αμοιβαίων» δασμών σε όλα τα κράτη παγκοσμίως που έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κρατώντας όμως για έκπληξη το ύψος των δασμών.
«Η Ευρώπη δεν ξεκίνησε αυτήν την αντιπαράθεση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως «δεν επιθυμούμε απαραίτητα να ανταποδώσουμε, αλλά αν είναι αναγκαίο, έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο για να ανταποδώσουμε και θα το χρησιμοποιήσουμε.»
«Θέλουμε να διαπραγματευτούμε από θέση ισχύς. Η Ευρώπη έχει πολλούς άσους στο μανίκι της, όπως το εμπόριο και την τεχνολογία μέχρι το μέγεθος της αγοράς μας», συνέχισε. «Αλλά αυτή η ισχύς βασίζεται και στην ετοιμότητά να λάβουμε σθεναρά αντίμετρα, αν είναι αναγκαίο. Όλα τα δεδομένα είναι στο τραπέζι κατέληξε.
Η φον ντερ Λάιεν δεν παρείχε επιπλέον λεπτομέρειες για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να αντεπιτεθεί, αλλά τον περασμένο μήνα, η ΕΕ έδωσε μια γεύση για το πως αντιμετωπίζει τα πράγματα, ανακοινώνοντας ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 28 δισ. δολαρίων σε στοχευμένα προϊόντα.
Παράλληλα, η Κομισιόν δεν έχει διστάσει να επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, όπως τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τα οποία έχουν προκαλέσει την ενόχληση εκτός των Αμερικανών ολιγαρχών και της Ουάσινγκτον.
Το CNN σε ανάλυσή του αναφέρει ότι η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ έχουν πολλά να χάσουν από την εμπορική διαμάχη, καθώς οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ευρωπαϊκών προϊόντων και η Ευρωπαϊκή ένωση αντίστοιχα των αμερικανικών αγαθών.
Τον Φεβρουάριο, η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της εμπορικής σχέσης ΗΠΑ-ΕΕ. «Ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ μας είναι 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια», είπε σε ομιλία της, προσθέτοντας ότι 1 εκατομμύριο αμερικανικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από το εμπόριο με την Ευρώπη.
Έρχονται απαντήσεις και από Ασία
Στην αντεπίθεση θα βγουν και οι ασιατικές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα), όπως και ο Καναδάς, καθώς αποτελούν και αυτές «θύματα» του πολέμου Τραμπ.
Οι τρεις ασιατικές χώρες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν αντισταθμιστικούς δασμούς ταυτόχρονα, ανέφερε τη Δευτέρα η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.
Οι παραπάνω ασιατικές χώρες είχαν συνομιλίες την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια και δεσμεύτηκαν σε ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών τους σχέσεων.
«Ο μέσος δασμός της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές υψηλότερος», δήλωσε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα σε ομιλία του στο Κογκρέσο.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έχει κλιμακώσει την εμπορική μάχη του με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς 20%, πέρα από τους δασμούς που είχε ήδη επιβάλει στην πρώτη του θητεία. Η Κίνα αντέδρασε γρήγορα στους δασμούς του Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς 15% σε εισαγωγές κοτόπουλου, σιταριού, καλαμποκιού και βαμβακιού από τις ΗΠΑ.
Την Παρασκευή, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ενημέρωσε τον Τραμπ ότι η χώρα του θα απαντήσει στους δασμούς των ΗΠΑ με δασμούς, αν ο Τραμπ προχωρήσει με τις υποσχεμένες αυξήσεις.
«Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι η κυβέρνηση του θα επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς για την προστασία των Καναδών εργαζομένων και της οικονομίας μας, μετά την ανακοίνωση των επιπλέον εμπορικών μέτρων των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου 2025», ανέφερε το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού σε δελτίο Τύπου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας