ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Ευρώπη στρέφεται ξανά στη γη της προς αναζήτηση πρώτων υλών. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 13 χώρες της Ε.Ε. όπου η Κομισιόν εστιάζει προκειμένου να αποκτήσει τη στρατηγική της αυτονομία (κυρίως από την Κίνα) και σε πολύτιμα μέταλλα.
Χθες, για πρώτη φορά, η Κομισιόν ενέκρινε έναν κατάλογο 47 στρατηγικών έργων για την ενίσχυση των στρατηγικών ικανοτήτων πρώτων υλών, πέρα από την Ελλάδα, σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Τσεχία, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία.
«Η Ευρώπη εξαρτάται επί του παρόντος από τρίτες χώρες για πολλές από τις πρώτες ύλες που χρειάζεται περισσότερο. Πρέπει να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, να διαφοροποιήσουμε τον εξωτερικό εφοδιασμό μας και να δημιουργήσουμε αποθέματα», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Βιομηχανική Στρατηγική, Στεφάν Σεζουρνέ. «Αυτή είναι μια στιγμή-ορόσημο για την ευρωπαϊκή κυριαρχία ως βιομηχανική δύναμη», πρόσθεσε.
Τα έργα αυτά καλύπτουν 14 από τα 17 στρατηγικά μέταλλα, όπως το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο γραφίτης και το αλουμίνιο, που απαριθμούνται στον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2024. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ο στόχος είναι η Ε.Ε. ώς το 2030 να είναι σε θέση να καλύψει τουλάχιστον το 10% των αναγκών εξόρυξης, το 40% των αναγκών επεξεργασίας και το 25% της ανακύκλωσης για καθένα από αυτά τα μέταλλα. Επιπλέον, στόχος είναι ως το 2030 η Ε.Ε. να μην εξαρτάται από μια τρίτη χώρα για περισσότερο από το 65% των αναγκών της σε στρατηγικές πρώτες ύλες.
Για να καταστούν λειτουργικά, τα 47 έργα έχουν αναμενόμενη συνολική επένδυση κεφαλαίου 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον CRMA, η διαδικασία χορήγησης αδειών δεν θα υπερβαίνει τους 27 μήνες για τα έργα εξόρυξης και τους 15 μήνες για τα άλλα έργα. Επί του παρόντος, οι διαδικασίες αδειοδότησης μπορούν να διαρκέσουν από 5 έως 10 χρόνια.
Η Κομισιόν έχει λάβει αιτήσεις και για «στρατηγικά έργα» που βρίσκονται σε τρίτες χώρες. Η απόφαση σχετικά με την πιθανή επιλογή αυτών των έργων θα εκδοθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ελληνικό έργο Metlen
Ενα ελληνικό έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Επιτροπής. Υποβλήθηκε από την εταιρεία «Metlen Energy and Metals and European Bauxites» και αφορά την εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας, πρωτόχυτου αλουμινίου και γάλλιου. Είναι το μοναδικό έργο, μεταξύ 47 στην Ε.Ε., που αφορά την εξόρυξη των συγκεκριμένων μετάλλων. Στη μονάδα που βρίσκεται στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα πραγματοποιήσει αύριο, 27 Μαρτίου, επίσκεψη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ. Θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της METLEN, Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας