Επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερο πληθωρισμό και αυξημένη αβεβαιότητα προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εξαιτίας των δασμών και των άλλων πολιτικών προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.
Στην ενδιάμεση έκθεση του Economic Οutlook -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία προσμετρώνται για πρώτη φορά οι δασμοί που επέβαλε μέχρι στιγμής ο Τραμπ σε Καναδά, Μεξικό, Κίνα και εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου-, ο ΟΟΣΑ υποβαθμίζει σημαντικά τις προβλέψεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 3,1% φέτος και στο 3% το 2026, έναντι 3,3% που προέβλεπε και για τα δύο έτη πριν από 3 μήνες.
Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι τα πρόσφατα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού υπονομεύονται πλέον από τους υψηλότερους εμπορικούς φραγμούς και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Προειδοποιεί ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας συνιστά βασική ανησυχία, καθώς και ότι οι υψηλότερες και ευρύτερες αυξήσεις των εμπορικών φραγμών θα πλήξουν την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, «οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους από κοινού, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση των εμπορικών αντιποίνων μεταξύ των χωρών. «Περαιτέρω εκτεταμένη αύξηση των εμπορικών φραγμών θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο», προειδοποιεί.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι πρόσφατοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας υποδηλώνουν άμβλυνση των οικονομικών προοπτικών. Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα έχει αποδυναμωθεί σε κάποιες χώρες, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υφίστανται σε πολλές οικονομίες. Η αβεβαιότητα για τις ασκούμενες πολιτικές είναι υψηλή, καθώς έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές, που, αν διατηρηθούν, θα πλήξουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός θα οδηγήσει σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και θα μπορούσε να προκαλέσει ανατρεπτικές επαναποτιμήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο ΟΟΣΑ περιμένει ότι ο πληθωρισμός στις χώρες του G20 θα διαμορφωθεί στο 3,8% φέτος και στο 3,2% το 2026 (+0,3% υψηλότερα απ’ ό,τι εκτιμούσε τον Δεκέμβριο και για τα δύο έτη). Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε πολλές χώρες το 2026, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Χαμηλότερη βλέπει ο ΟΟΣΑ και την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Προβλέπει 1,0% το 2025 και 1,2% το 2026, από 1,3% και 1,5% που εκτιμούσε αντίστοιχα τον Δεκέμβριο, ενώ και η κινεζική οικονομία αναμένεται να χαμηλώσει ταχύτητα σε 4,8% φέτος και 4,4% το 2026.
Το μεγαλύτερο πλήγμα των δασμών Τραμπ προβλέπεται να υποστούν οι γείτονες των ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς. Ο ΟΟΣΑ αναμένει βαθιά ύφεση στο πρώτο, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% φέτος και 0,6% το 2026 (αντί για ανάπτυξη 1,2% και 1,6% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο), ενώ μειώνει πάνω από το μισό τις προβλέψεις του για ανάπτυξη του Καναδά -από 2% σε 0,7% και για τα δύο έτη.
Οι αρνητικές προβλέψεις θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, να αντιστραφούν, αν η αβεβαιότητα και οι δασμοί μειώνονταν και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν. Οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες για την άμυνα θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, αλλά δυνητικά θα αυξήσουν τις πιο μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας