Στην υγειά του Πούτιν, του Ζελένσκι, της Επιτροπής της Φον ντερ Λάιεν και των Ευρωπαίων «συμμάχων» πίνουν οι μέτοχοι των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα όσα ακολούθησαν στη Γηραιά Ηπειρο αποδεικνύονται χρυσάφι για τις Lockheed Martin, Rytheon, Northrop Grumman, Boeing, General Dynamics και τους υπόλοιπους κολοσσούς της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, η οποία παρά τα όσα αντίθετα λέει ο Ντόναλντ Τραμπ πουλά ούτε λίγο ούτε πολύ σήμερα 6 στα 10 όπλα που αγοράζει η Ευρώπη.
Τα χθεσινά στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη (SIPRI) με έδρα τη Στοκχόλμη είναι λίαν αποκαλυπτικά. Δείχνουν ότι για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια, η Ευρώπη ήταν στην πενταετία 2020-2024 ο καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ, αγοράζοντας το 35% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών όπλων παγκοσμίως και ξεπερνώντας την Εγγύς Ανατολή (33%).
Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσικά απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το SIPRI, η Ουκρανία έγινε στην πενταετία 2020-2024 ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων του κόσμου, με τις εισαγωγές της να αυξάνονται σχεδόν 100 φορές σε σύγκριση με την περίοδο 2015-19. Οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο καθώς ήταν υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των όπλων που στάλθηκαν στο Κίεβο (45%) αλλά και ο μεγάλος κερδισμένος της κούρσας εξοπλισμών που ξεκίνησε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν συνολικά στην πενταετία 2020-24 κατά 155% έναντι της πενταετίας 2015-2019. Οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ υπερδιπλασιάστηκαν (+105%). Οι ΗΠΑ απόλαυσαν τη μερίδα του λέοντος καθώς παρείχαν το 64% του συνόλου των όπλων που αγοράστηκαν, καταλαμβάνοντας ένα σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο από το 52% που είχαν στην περίοδο 2015-19.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι δεν αγοράζουν αρκετά όπλα από τις ΗΠΑ. Δείχνουν αντίθετα ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν κυρίως αμερικανικά όπλα, αλλά και ότι αυτό συμβαίνει αρκετά πριν ο Τραμπ αναλάβει το τιμόνι των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος Μεταφορών Οπλων του SIPRI, Μάθιου Τζορτζ, η ραγδαία άνοδος αντικατοπτρίζει τον επανεξοπλισμό που λαμβάνει χώρα μεταξύ των κρατών στην Ευρώπη απέναντι στην απειλή της Ρωσίας. «Αντιμέτωπα με την ολοένα πιο φιλοπόλεμη Ρωσία και τις εντάσεις στις διατλαντικές σχέσεις επί πρώτης προεδρίας Τραμπ», τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO προσπάθησαν «να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές όπλων και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία εξοπλισμών», τονίζει από την πλευρά του ο Πίτερ Βέζεμαν, ο κύριος ερευνητής του προγράμματος.
Προσθέτει όμως ότι η διατλαντική σχέση σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες όπλων έχει βαθιές ρίζες. «Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν. Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO παρήγγειλαν σχεδόν 500 μαχητικά αεροσκάφη και διάφορα άλλα όπλα από τις ΗΠΑ. Μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Βρετανία, αγοράζουν stealth, αεροσκάφη F-35 ή συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τους Αμερικανούς, με άλλα λόγια οπλικά συστήματα που είναι δύσκολο να υποκατασταθούν, τουλάχιστον άμεσα».
Υπό το πρίσμα αυτό, ο περιβόητος επανεξοπλισμός της Ευρώπης, οι δαπάνες 800 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν πρόσφατα από τους κυβερνώντες της Ε.Ε., η απίστευτη αδυναμία-απροθυμία των ισχυρών κυβερνήσεων της Ε.Ε. να εστιάσουν σε μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης απευθείας με τη Μόσχα, η επιλογή της οικονομίας του πολέμου αντί αυτής της ειρήνης γεννούν εύλογα ερωτήματα. Τι νόημα έχουν οι επιπλέον δαπάνες για εξοπλισμούς, η επιμονή σε έναν νέο καταστροφικό διαχωρισμό των λαών της Γηραιάς Ηπείρου, το ρίσκο γενίκευσης του πολέμου, το ρίσκο ακόμα μιας σφαγής της ευρωπαϊκής νεολαίας, όταν ο μεγάλος κερδισμένος είναι ντε φάκτο οι αμερικανικές εταιρείες;
Οι ΗΠΑ αύξησαν περαιτέρω την τελευταία πενταετία το μερίδιό τους στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων στο 43%. Εξάγουν 4 φορές περισσότερα όπλα απ’ ό,τι η Γαλλία, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές της Ρωσίας έχουν βυθιστεί. Η πόλωση, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι συγκρούσεις υπόσχονται στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο. Στο φαγοπότι των εξοπλισμών, πέρα από τις μεγάλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της υπερδύναμης, συμμετέχουν αυξανόμενα με τα καινοτόμα προϊόντα τους οι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας και βέβαια οι τραπεζίτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας