Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Με απώλειες, πριν καν αρχίσει, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής. Οι 27 ηγέτες προσέρχονται για να συμφωνήσουν την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη... λαίλαπα Τραμπ, με ισχυρά μηνύματα για στήριξη της Ουκρανίας και «επανεξοπλισμό» της Ευρώπης. Ωστόσο οι διαφωνίες για άλλη μια φορά αναμένεται να πληγώσουν την εικόνα της Ενωμένης Ευρώπης στο διεθνές γεωστρατηγικό στερέωμα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξέρουν ότι ξεκινούν με... γκολ από τα αποδυτήρια. Θα είναι μια συνάντηση χωρίς ομοφωνία για το τι πρέπει να γίνει για την Ουκρανία, αφού Ουγγαρία και Σλοβακία εξακολουθούν να... τραβούν τη δική τους γραμμή, που είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.
Οσο για το θέμα της ευρωπαϊκής Αμυνας, η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Η πρόεδρος της Κομισιόν θα κληθεί να απαντήσει σε πολλές εύλογες απορίες που έχουν δημιουργηθεί από τις προτάσεις που παρουσίασε για την κινητοποίηση 800 δισ. ευρώ.
Αμυντικές δαπάνες
Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν κοινά συμπεράσματα για την Ουκρανία ή –αν υπάρχουν– να γραφεί σε υποσημείωση ότι κάποιες χώρες διαφώνησαν. Αν και αυτό απορριφθεί, τότε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, θα αναλάβει να... βγάλει το φίδι από την τρύπα, εκδίδοντας μια δήλωση εκ μέρους των «25».
Ακόμα και στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας δεν αποκλείεται να «ξανανοίξει» το κείμενο των συμπερασμάτων, προκειμένου να προστεθούν κάποιες φράσεις στο ήδη υπάρχον. Η Ελλάδα επιδιώκει να είναι σαφές ότι στο μέτρο της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες «όλα τα κράτη-μέλη θα επωφεληθούν» και όχι μόνο αυτά που δεν πιάνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους.
Επίσης, υπάρχει το αίτημα από αρκετές χώρες να προστεθεί η έκκληση στην Κομισιόν να προχωρήσει σε αναθεώρηση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου «να διερευνήσει κι άλλες δυνατότητες ευελιξίας» υπέρ των δαπανών για την Αμυνα. Για ακόμα μία φορά, η πρόταση θα συναντήσει την αντίρρηση των «τσιγκούνηδων» (frugals), των χωρών δηλαδή που επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της 20ής Μαρτίου.
Στρατηγική Πυξίδα
Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση ότι μετά την έκτακτη σύνοδο θα πραγματοποιηθεί μία τηλεδιάσκεψη, παρουσία των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών με τις χώρες μη μέλη της Ε.Ε. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, ως μία από τις χώρες που συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών στο Λονδίνο και έχει ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έναν «συνασπισμό των προθύμων» χωρών για μια πρόταση ειρήνευσης και εγγυήσεων προς την Ουκρανία.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει η αναφορά στη Στρατηγική Πυξίδα, το σχέδιο της Ε.Ε. για την αμυντική ανάπτυξη μέσω συνεργασιών. Εκεί είχαν συμφωνηθεί ρητοί όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Αγκυρας στα ευρωπαϊκά προγράμματα και Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι μας καλύπτει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κινήσεων.
Δεν είναι καθόλου σίγουρο, όμως, ότι εξασφαλίζεται στις εξωθεσμικές κινήσεις, όπως στην πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας