Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
xrimatistirio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com

Η κινεζική DeepSeek απειλεί τους γίγαντες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η αποκάλυψη μιας νέας εφαρμογής που δεν χρειάστηκε δισεκατομμύρια για την ανάπτυξή της και είναι ταχύτερη από τον αμερικανικό ανταγωνισμό, αν και δεν χρησιμοποιεί τσιπάκια υψηλής τεχνολογίας, οδήγησε σε μεγάλες απώλειες τη Wall Street.

Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια εξανέμισε χθες από τη Wall Street και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της υφηλίου το ξεπούλημα των μετοχών κορυφαίων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, με την πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου και κορυφαία κατασκευάστρια τσιπ Nvidia να βυθίζεται πάνω από 13% χάνοντας έως και 465 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία, στη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια που έχει καταγραφεί στην αμερικανική αγορά.

H Microsoft είδε ομοίως την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται κατά 130 δισ. δολάρια ενώ η μητρική της Google, Alphabet, κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές άλλων εταιρειών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η Tesla, η Meta και η Amazon, υποχώρησαν όλες όταν άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε ενδοσυνεδριακά απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Νωρίτερα στην Ευρώπη, οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 4,5%, η ολλανδική εταιρεία κατασκευής τσιπ ASML υποχώρησε κατά 8,2%, ενώ η γερμανική Siemens Energy, η οποία παρέχει υλικό για υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης, κατά 4,1% και η γαλλική εταιρεία ψηφιακού αυτοματισμού Schneider Electric υποχώρησε κατά 6,8%. Οι απώλειες αυτές ήταν συνέχεια της πτώσης των τίτλων ομολόγων εταιρειών τους στην Ασία, όπου οι ιαπωνικές εταιρείες τσιπ Disco και Advantest –προμηθευτής της Nvidia– κατέγραψαν πτώση 1,8% και 8,6%, αντίστοιχα.

Το πατατράκ στην αγορά πυροδότησε η αποκάλυψη της τεράστιας δημοτικότητας μιας νέας φθηνής εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης της νεοφυούς κινεζικής εταιρείας DeepSeek Assistant AI, η οποία με τα νέα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που παρουσιάζει: 1. αμφισβητεί την κυριαρχία των αμερικανικών κολοσσών υψηλής τεχνολογίας και συνολικά των ΗΠΑ στον τομέα, 2. θέτει υπό επαναξιολόγηση επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αυτές πραγματοποίησαν καθώς τα προϊόντα της είναι απίστευτα φθηνά στη χρήση τους, 3. προκαλεί ερωτήματα για τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών κολοσσών και 4. απειλεί με σκάσιμο τη φούσκα των μετοχών Τεχνητής Νοημοσύνης που διαμορφώθηκε τους προηγούμενους 18 μήνες.

Ο βοηθός DeepSeek AI, που η κινεζική εταιρεία κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν στην κορυφή του καταστήματος εφαρμογών της Apple στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το Σαββατοκύριακο, πάνω από το ChatGPT του OpenAI.

Η DeepSeek ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε λιγότερα τσιπ από τους ανταγωνιστές της για την ανάπτυξη των μοντέλων της, καθιστώντας τα φθηνότερα στην παραγωγή και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το όργιο των δισεκατομμυρίων που ξόδεψαν οι αμερικανικές εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης για τα προϊόντα τους και στο οποίο οι αγορές πόνταραν τα ρέστα τους. Η εταιρεία ανέπτυξε ειδικούς αλγόριθμους για την κατασκευή των μοντέλων της χρησιμοποιώντας τσιπ H800 μειωμένης ικανότητας που παράγονται από τη Nvidia, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο.

Τα πιο προηγμένα τσιπ της Nvidia, τα H100s, έχει απαγορευτεί να εξάγονται στην Κίνα από τον Σεπτέμβριο του 2022 λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Στη συνέχεια η Nvidia ανέπτυξε τα λιγότερο ισχυρά τσιπ H800 για την κινεζική αγορά, αν και απαγορεύτηκε επίσης η εξαγωγή τους στην Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο. Η επιτυχία της DeepSeek στην κατασκευή ενός προηγμένου μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης -χωρίς πρόσβαση στην πιο προηγμένη τεχνολογία των ΗΠΑ- προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να ανακόψει τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Η DeepSeek ισχυρίζεται ότι το μοντέλο της R1 κόστισε 5,6 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη, σε σύγκριση με πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις για τα δυτικά αναπτυγμένα μοντέλα. Πέρυσι, ο Dario Amodei, ο συνιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας AI Anthropic, έθεσε το τρέχον κόστος της εκπαίδευσης προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης μεταξύ 100 εκατ. και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Marc Andreessen, κορυφαίος επενδυτής, συνέκρινε την κυκλοφορία του μοντέλου R1 της DeepSeek την περασμένη Δευτέρα με μια κομβική στιγμή στον διαστημικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, δημοσιεύοντας στο «X» ότι ήταν η «στιγμή Σπούτνικ» της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Σοβιετική Ενωση είχε κάνει το μπαμ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στέλοντας πρώτη στο Διάστημα τον συγκεκριμένο δορυφόρο.

Σύμφωνα με την DeepSeek, το μοντέλο R1 ξεπερνά το μοντέλο o1-mini της ΟpenAI σε «διάφορα σημεία αναφοράς», ενώ η έρευνα της Artificial Analysis το τοποθετεί πάνω από τα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από την Google, τη Meta και την Anthropic όσον αφορά τη συνολική ποιότητα. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Liang Wenfeng, ο οποίος διαχειρίζεται ένα hedge fund, το High-Flyer Capital, που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό προτύπων στις τιμές των μετοχών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η κινεζική DeepSeek απειλεί τους γίγαντες της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας