Τοποθετούνται εύκολα, μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τα έχουν 1,5 εκατομμύριο Γερμανοί. O λόγος για τα ηλιακά πάνελ DIY plug-in που εγκαθίστανται με ραγδαίο ρυθμό στα μπαλκόνια των σπιτιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. ανακουφίζοντας τους καταναλωτές από τις αυξανόμενες τιμές του ρεύματος και την ακρίβεια. Τα ηλιακά πάνελ μπαλκονιού είναι ευέλικτα, είναι φθηνά και συνδέονται κατευθείαν στο οικιακό δίκτυο μέσω ενός μετατροπέα. Αυτό σημαίνει ότι με πολύ διάβασμα, λίγη προσοχή και πολλή υπομονή ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τα αγοράσει και να τα τοποθετήσει μόνος του στο μπαλκόνι του χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει τεχνικό για την εγκατάστασή τους.
Η εγκατάσταση δύο πάνελ 300 Watt στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος μπορεί, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, να μειώσει τον λογαριασμό ρεύματος ενός μέσου νοικοκυριού έως και κατά 30%. Η δε δαπάνη της τάξης των 400-800 ευρώ για την αγορά τους θα μπορούσε να αποσβεσθεί μέσα σε 6 χρόνια. Οπως συμβαίνει με όλα τα συστήματα ηλιακής ενέργειας, η παραγωγή ενέργειας από το μπαλκόνι λειτουργεί μόνο στο φως της ημέρας. Μέρος αυτής της ενέργειας θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε μπαταρία, αυξάνοντας όμως το συνολικό κόστος εγκατάστασης τουλάχιστον κατά 1.000 ευρώ.
Ραγδαία ανάπτυξη
Η δημιουργία ηλιακών μπαλκονιών εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία διετία στη Γερμανία όπου έχει επινοηθεί και ειδική λέξη γι’ αυτά: Balkonkraftwerk (εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπαλκονιού). Υπάρχουν ήδη σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μπαλκόνια κατοικιών. Η ραγδαία αύξησή τους αντικατοπτρίζει την οικονομική πίεση που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ενώ σε αυτήν συμβάλλει και το γεγονός ότι οι γείτονες δεν έχουν το δικαίωμα να αντιταχθούν σε όποιον θέλει να τοποθετήσει ηλιακό συλλέκτη στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα μπαλκόνια μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αρκετά πιο αποδοτική σε σχέση με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες. Αυτό συμβαίνει επειδή η κάθετη επιφάνεια των πόλεων είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την επιφάνεια των στεγών των κτιρίων και ο χαμηλός ήλιος του χειμώνα βλέπει και τροφοδοτεί σε αρκετές πόλεις περισσότερο τα πάνελ των μπαλκονιών παρά τα αντίστοιχα των στεγών.
Στην Ισπανία, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν σε διαμερίσματα και η εγκατάσταση πάνελ στην οροφή των πολυκατοικιών απαιτεί τη συγκατάθεση της πλειονότητας των κατοίκων του κτιρίου, η τεχνολογία DIY έχει προφανή πλεονεκτήματα. Για τα ηλιακά μπαλκόνια δεν απαιτείται κάποια συναίνεση, εκτός εάν η πρόσοψη του κτιρίου είναι ιστορικού ενδιαφέροντος ή υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση από τον σύλλογο κατοίκων ή τις τοπικές αρχές. Επιπλέον, εφόσον η εγκατάσταση δεν ξεπερνά τα 800 Watt δεν χρειάζεται ειδική πιστοποίηση, η οποία ανάλογα με την περιοχή μπορεί να κοστίσει από 100 έως 400 ευρώ.
Πέρα από τα κόστη και τα οφέλη, η σημαντικότερη δύναμη του ηλιακού μπαλκονιού ίσως να είναι το ότι εισάγει τους κατοίκους των πόλεων στην έννοια της ενεργειακής αυτάρκειας. Είτε ως μεμονωμένα νοικοκυριά είτε ως ενεργειακές κοινότητες οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι μπορούν οι ίδιοι να ορίσουν τις τύχες τους, καλύπτοντας οι ίδιοι τις ανάγκες τους σε ενέργεια με τη βοήθεια της φύσης και της τεχνολογίας, απαλλαγμένοι από τα ολιγοπώλια των εταιρειών και τις ληστρικές συμπεριφορές τους.
Αυτάρκεια
Η αυτάρκεια αποτελεί ζωτικό σημείο της ενεργειακής μετάβασης προς έναν πιο καθαρό πλανήτη, ειδικά για τις πόλεις οι οποίες εξαρτώνται από εξωτερικές πηγές για περίπου το 97% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν. Οι πόλεις οφείλουν να γίνουν πιο αυτάρκεις παράγοντας οι ίδιες περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η πορεία προς μια τέτοια κατεύθυνση ουδόλως συνάδει με την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και τον ακόμη μεγαλύτερο πλουτισμό των μεγαλομετόχων των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Η ενεργειακή μετάβαση εμπεριέχει τη μετάβαση πόλεων εξαρτημένων από ένα συγκεντρωτικό σύστημα με μεγάλες εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ένα πιο ευρέως κατανεμημένο, πιο δημοκρατικό και πιο συμμετοχικό μοντέλο.
Είναι το μοντέλο που φοβούνται και πολεμούν με κάθε μέσο όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Τα ηλιακά μπαλκόνια είναι ένα μέρος αυτού του μοντέλου εστιάζοντας στο δομημένο περιβάλλον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για τη συνειδητοποίηση του κόσμου, τη συνένωση των κατοίκων των πόλεων και τη μετάβασή τους στις ολοένα και πιο δημοφιλείς ενεργειακές κοινότητες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας