Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ μειώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, καθώς η πτώση των τιμών της ενέργειας δίνει στους καταναλωτές ανακούφιση από μια έκρηξη πληθωρισμού που σε ένα σημείο έφτασε σε διψήφιο αριθμό.
Το επίσημο στοιχείο της Τρίτης σε συνδυασμό με μια αναιμική προοπτική ανάπτυξης θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat.
Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός πέτυχε τον στόχο του 2% της ΕΚΤ ήταν τον Ιούνιο του 2021 όταν ήταν 1,9%.
Οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου.
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι προσδοκίες ήταν ότι η κεντρική τράπεζα θα περίμενε μέχρι τον Δεκέμβριο πριν μειώσει ξανά το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Η τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, κάτι που θα σήμαινε ότι θα περιμένει περισσότερο για να μειώσει τα επιτόκια, ενάντια στις ανησυχίες για την αργή οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα συνηγορούσε για ταχύτερες περικοπές.
Τα υψηλότερα σημεία αναφοράς για τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας καταπολεμούν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια σε ολόκληρη την οικονομία, καθιστώντας τον πιο ακριβό δανεισμό και δαπάνες. Αυτό μειώνει τη ζήτηση για αγαθά και την πίεση στις τιμές. Αυτό όμως επιβραδύνει επίσης την οικονομική δραστηριότητα.
Η ΕΚΤ, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν γρήγορα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν την έκρηξη του πληθωρισμού που ξέσπασε, καθώς η οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία, επιβαρύνοντας τις προμήθειες ανταλλακτικών και πρώτων υλών και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εισβολή οδήγησε τη Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας εκεί και αυξάνοντας τους φόβους ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα χαθεί στην παγκόσμια αγορά. Αυτές οι πιέσεις έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό και ο πληθωρισμός είναι αρκετά χαμηλός, ώστε οι κεντρικές τράπεζες να μειώνουν προσεκτικά τα επιτόκια για να διατηρήσουν την οικονομία σε χαμηλά επίπεδα.
Η ΕΚΤ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να κηρύξει τελική νίκη επί του πληθωρισμού ακόμη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει ελαφρώς υψηλότερο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, και ορισμένα υποκείμενα μέτρα του πληθωρισμού, όπως οι τιμές των υπηρεσιών, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλά για να ενσταλάξουν την προσοχή.
Η Πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η τράπεζα δεν δεσμεύεται σε μελλοντικό χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, αλλά θα λάβει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4%, από 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4% από 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4% σταθερά σε σχέση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6%, έναντι -3% τον Αύγουστο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 3% το Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο 2024.
Τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,5%), η Ολλανδία (3,3%), η Εσθονία (3,2%), η Κροατία και η Ελλάδα (3% και οι δύο).
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ιρλανδία (0,2%), η Λιθουανία (0,4%), η Σλοβενία (0,7%) και η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιταλία (0,8% και οι τρεις).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας