Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από δημόσιους πόρους για να βοηθούν, προκειμένου να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων. Όμως, οι πλούσιες χώρες εξετάζουνποσά πολύ χαμηλότερα με συμβατική χρηματοδότηση για το κλίμα, όπως χαμηλότοκα δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και παρόμοια ιδρύματα. Αλλά συζητούν την πιθανότητα νέων μορφών χρηματοδοτήσεων, όπως εισφορά στη ναυτιλία.
Έρευνα της Oil Change International, που δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει ότι οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να προσφέρουν 5 τρισ. δολάρια ετησίως από ένα συνδυασμό φόρων του πλούτου τους και εταιρικών φόρων. Ένας φόρος πλούτου στους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 483 δισ. δολάριο παγκοσμίως, ενώ ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών 327 δισ. δολάρια. Οι φόροι επί των πωλήσεων μεγάλης τεχνολογίας, όπλων και πολυτελούς μόδας θα ήταν άλλα 112 δισ. δολάρια, ενώ η αναδιανομή του 20% των δημόσιων στρατιωτικών δαπανών θα είχε αξία 454 δισ. δολάρια αν εφαρμοζόταν σε όλο τον κόσμο.
Η διακοπή των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα θα απελευθέρωνε δημόσιο χρήμα 270 δισ. δολαρίων από τα πλούσια κράτη και περίπου 846 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Η φορολόγηση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων θα άξιζε 160 δισ. δολάρια στις αναπτυγμένες χώρες και 618 δισ. δολάρια παγκοσμίως.
Να σταματήσει η ελεημοσύνη
Όπως επισημαίνουν από την οργάνωση, «πέρυσι, οι χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Τώρα ήρθε η ώρα οι πλούσιες χώρες να πληρώσουν για να μετατρέψουν αυτή την υπόσχεση σε πράξη. Δεν υπάρχει έλλειψη δημόσιου χρήματος για να πληρώσουν το μερίδιο, που τους αναλογεί σχετικά με τη δράση για το κλίμα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μπορούν να ξεκλειδώσουν τρισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και ισοδύναμα επιχορηγήσεων για το κλίμα, τερματίζοντας τις ελεημοσύνες για τα ορυκτά καύσιμα, βάζοντας τους ρυπαίνοντες να πληρώσουν και αλλάζοντας τους άδικους χρηματοοικονομικούς κανόνες».
Η επικεφαλής της Transforma Climate Diplomacy τόνισε πως: «Υπάρχει μια προσπάθεια από τις ανεπτυγμένες χώρες να πλαισιώσουν τις νέες διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση του κλίματος σε ένα πλαίσιο έλλειψης δημόσιων πόρων, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Οι κυβερνήσεις συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη γενική συνέλευση του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, όπου το κλίμα εμφανίζεται ως σημαντική προτεραιότητα. Το ζήτημα της χρηματοδότησης θα είναι το βασικό θέμα, που θα συζητηθεί στην σύνοδο Cop29 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Βραζιλία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20, ζητά έναν φόρο πλούτου ύψους περίπου 2% για τους δισεκατομμυριούχους. Ο πρόεδρός της Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναμένεται να πιέσει για αλλαγές στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων θα αναλάβει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, καθώς και για άλλες περιβαλλοντικές ευθύνες, σχετικά με τους υδάτινους πόρους και άλλα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε την Τρίτη ότι η αντικατάσταση των βρώμικων καυσίμων, όπως η βιομάζα, ο άνθρακας και η παραφίνη, που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα σε μεγάλα τμήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Με πληροφορίες από The Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας