Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ελον Μασκ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Παρά τις κορόνες του Μασκ για ελευθερία του λόγου, ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι στους πρώτους 6 μήνες μετά την εξαγορά του από τον γνωστό δισεκατομμυριούχο, η πλατφόρμα είχε εγκρίνει το 83% των αιτημάτων λογοκρισίας που υπέβαλαν αυταρχικές κυβερνήσεις | AP Photo

Χ στον Μασκ από τη Βραζιλία

Η άρνηση του πολυεκατομμυριούχου να απενεργοποιήσει έπειτα από δικαστική εντολή 100 λογαριασμούς χρηστών του X (πρ. Twitter), οι οποίοι φέρεται ότι συνδέονταν με το κίνημα των ακροδεξιών που εισέβαλαν πέρυσι σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια στηρίζοντας το πραξικόπημα του Μπολσονάρο, οδήγησε στη δικαστική φραγή λειτουργίας της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

«Ποιος νομίζει ότι είναι;» αντιτείνει -και το εννοεί- η Βραζιλία στην αλαζονεία τού «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» με την οποία αντιμετωπίζει εκλεγμένες κυβερνήσεις και δικαστικές αρχές ο γνωστός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Χ και της Tesla, Ιλον Μασκ.

H πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σταμάτησε να λειτουργεί την περασμένη Παρασκευή στη Βραζιλία μετά την άρνηση του ιδιοκτήτη της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ορίζοντας νέο νομικό εκπρόσωπο. Ο Βραζιλιάνος δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες είχε δώσει περιθώριο 24 ωρών στην Χ αργά την Τετάρτη, καλώντας τη να ορίσει νομικό εκπρόσωπο στη χώρα και να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις καταβάλλοντας τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί, διαφορετικά θα προχωρούσε στην αποσύνδεσή της. Η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο απαξίωσε ωστόσο να συμμορφωθεί, ενώ ο τελευταίος συνέχισε τις προσβολές σε βάρος του Ντε Μοράες αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων «απατεώνα».

Αποτέλεσμα ήταν από το πρωί του Σαββάτου εκατομμύρια Βραζιλιάνοι χρήστες του X να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτό καθώς οι πάροχοι διαδικτύου και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν ύστερα από εντολή της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών να επιβάλλουν τη δικαστική απαγόρευση. Μεγάλος αριθμός Βραζιλιάνων αναζήτησε καταφύγιο στην αντίπαλη πλατφόρμα Bluesky, το οποίο ανέφερε ότι είχε αποκτήσει 500.000 νέους χρήστες τις τελευταίες ημέρες. Είναι η πρώτη φορά που μια δυτική χώρα επιβάλλει μια τέτοια απαγόρευση σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Και παρ’ όλο που ο Μασκ προσπάθησε να την παρουσιάσει ως έργο ενός «μη εκλεγμένου ψευδο-δικαστή» που επιδιώκει να καταστρέψει την ελευθερία του λόγου για «πολιτικούς σκοπούς», στην πραγματικότητα οφείλεται σε μια άλλη «παλιομοδίτικη έννοια» που ο Mασκ επιμένει να αγνοεί ή για την ακρίβεια να εξαφανίσει: το κράτος δικαίου.

Λίγες ώρες πριν από την απαγόρευση, ο πρόεδρος Λούλα, υπερασπιζόμενος το κράτος δικαίου στη χώρα του, υπενθύμισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη το αυτονόητο. Οτι δηλαδή όλοι, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι, πρέπει να σέβονται τους νόμους της Βραζιλίας. «Επειδή αυτός ο τύπος έχει πολλά χρήματα δεν σημαίνει ότι μπορεί να μη σέβεται. Ποιος νομίζει ότι είναι;» είπε χαρακτηριστικά ο Λούλα.

Η απαγόρευση του X -το οποίο έχει περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες στη Βραζιλία- είναι η κορύφωση μιας πολιτικά φορτισμένης, πολύμηνης σύγκρουσης μεταξύ του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας και του δεξιού δισεκατομμυριούχου. Τον περασμένο Απρίλιο ο Ντε Μοράες παρήγγειλε με απόφασή του στο Χ να απενεργοποιήσει περισσότερους από 100 λογαριασμούς χρηστών οι οποίοι φέρεται ότι συνδέονταν με το κίνημα των ακροδεξιών που εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου 2023, υποστηρίζοντας τον τέως πρόεδρο της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο τελευταίος φέρεται ότι σχεδίαζε πραξικόπημα μετά την ήττα του στις εκλογές του 2022 - διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί εκλογικής νοθείας.

Στην απόφαση της περασμένης Παρασκευής, ο Ντε Μοράες κατηγόρησε το X ότι εκλαμβάνει την κοινωνική δικτύωση σαν «γη χωρίς νόμο» επιτρέποντας τη «μαζική διάδοση» παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και αντιδημοκρατικών επιθέσεων.

Το Χ απέφυγε για καιρό την πληρωμή προστίμων που του επέβαλαν οι δικαστικές αρχές για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 18 εκατ. δολάρια. Στα μέσα Αυγούστου ο Μασκ διεμήνυσε δε ότι κλείνει τις δραστηριότητες του Χ στη χώρα άμεσα, μένοντας χωρίς νομικό εκπρόσωπο.

Ο Μασκ υποστήριξε ότι η δικαστική εντολή ήταν παράνομη και πράξη λογοκρισίας με στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους του δικαστή. «Είναι δικτάτορας και απατεώνας, όχι δικαστής», έγραψε για τον Ντε Μοράες στο Χ προβάλλοντας εαυτόν ως υπερασπιστή του ελεύθερου λόγου και της δημοκρατίας. Η περιφρόνησή του προς τον Ντε Μοράες απέσπασε μάλιστα επαίνους από τους Ρεπουμπλικανούς των ΗΠΑ και τους δεξιούς στη Βραζιλία.

Ο μεγιστάνας αυτοπροβάλλεται ως «απόλυτος άρχων της ελευθερίας του λόγου». Η πραγματικότητα είναι ωστόσο ότι από τότε που εξαγόρασε το twitter μετονομάζοντάς το σε Χ, η πλατφόρμα μεταδίδει όλο και πιο ακροδεξιές θέσεις και ρητορική μίσους. Πέρα από την προώθηση της ρητορικής Μπολσονάρο στη Βραζιλία, το Χ ενέχεται στην προβολή των θέσεων μίσους των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και του ακροδεξιού λόγου στη Βρετανία η οποία συνετέλεσε στις πρόσφατες ρατσιστικές ταραχές.

Το οξύμωρο είναι ότι παρά τις κορόνες του Μασκ για ελευθερία του λόγου, ανάλυση δεδομένων του Χ έδειξε ότι στους πρώτους 6 μήνες από τότε που εξαγοράστηκε από τον Μασκ, η πλατφόρμα είχε εγκρίνει το 83% των αιτημάτων λογοκρισίας που υπέβαλαν αυταρχικές κυβερνήσεις της υφηλίου. Οπως αποκάλυψε η σχετική έρευνα, στην περίοδο αυτή μεταξύ άλλων χωρών η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Μασκ είχε περιορίσει και αποσύρει περιεχόμενο που επέκρινε τα κυβερνώντα κόμματα στην Τουρκία και την Ινδία οι οποίες διόλου τυχαία βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χ στον Μασκ από τη Βραζιλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας