Παρά τα όσα διατυμπανίζονται τα τελευταία χρόνια για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα τεράστια βήματα που κάνει ο ιδιωτικός τομέας για την ανάληψη της ευθύνης της συμπεριφοράς τους, των επιπτώσεων στην κοινωνία και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ, η ωμή πραγματικότητα είναι ότι οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί κολοσσοί της υφηλίου συνεχίζουν να γράφουν τα παραπάνω στα παλιά τους τα παπούτσια.
Η World Benchmarking Alliance (WBA), μια ερευνητική ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις του Καναδά, της Ολλανδίας και της Δανίας, δημοσίευσε χθες την πρώτη της έκθεση Social Benchmark, αξιολογώντας τις 2.000 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο ως προς τη δέσμευσή τους να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις προσδοκίες της κοινωνίας σε τρεις τομείς μέτρησης: τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παροχή και προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας και την εταιρική τους ηθική.
Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, καθώς παραπέμπουν σε επιχειρηματικές κοινότητες του 18ου, παρά του 21ου αιώνα. Πάνω από το 90% αυτών των εταιρειών έπιασε βαθμολογία κάτω από τη βάση, αποτυγχάνοντας παταγωδώς να διασφαλίσουν αξιοπρεπή εργασία, ανθρώπινα δικαιώματα και ηθική συμπεριφορά. Με κορυφαία βαθμολογία το 20, τουλάχιστον το 30% των εταιρειών βαθμολογήθηκε μόλις με 0 έως 2.
Οι 2.000 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο –γνωστές και ως SDG2000– περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες φίρμες του πλανήτη όπως οι Amazon, BMW, Nestle, Rio Tinto, Pfizer, Shein και Standard Chartered. Τα συνολικά τους έσοδα ισοδυναμούν με 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ απασχολούν 95 εκατομμύρια ανθρώπους άμεσα και εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερους έμμεσα μέσω των αλυσίδων τους.
«Οι εταιρείες έχουν πόρους και επιρροή ισοδύναμη αυτής που έχουν κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, επηρεάζοντας περισσότερους ανθρώπους από τους πληθυσμούς πολλών εθνών. Το γεγονός ότι το 90% αυτών των εταιρειών αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις κοινωνικές προσδοκίες δείχνει την κατάσταση του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο Namit Agarwal, επικεφαλής κοινωνικού μετασχηματισμού της WBA, η οποία παρακολουθεί τη δέσμευση των εταιρειών στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. «Η επίδειξη ηγετικού ρόλου στη δημιουργία ενός ίσου, χωρίς αποκλεισμούς, και δίκαιου κόσμου θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τις κυβερνήσεις στην εξάλειψη της φτώχειας, στη μείωση των ανισοτήτων και στη διασφάλιση της πρόσβασης σε αξιοπρεπή εργασία για όλους.
Η ρύθμιση, η καθοδήγηση και η εξωτερική πίεση είναι απαραίτητες για να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση», προέτρεψε τις κυβερνήσεις ο Agarwal.
Η έρευνα της WBA διαπίστωσε ακόμη ότι: Μόλις το 4% των εταιρειών πληρώνουν ή έχουν θέσει στόχο να καταβάλλουν μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης στους εργαζόμενους τους. Μόλις το 3% των εταιρειών τηρεί τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τις ώρες εργασίας, ενώ μόνο το 29% παρακολουθεί την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας των προμηθευτών. Μόλις το 3% των εταιρειών αποκαλύπτει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, ενώ μόνο το 20% ελέγχει με τη δέουσα επιμέλεια την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στους εταίρους τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Επίσης οι περισσότερες εταιρείες υστερούν στον τομέα της εταιρικής ευθύνης, με μόνο το 9% να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται με ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τέλος, παρά την τεράστια οικονομική επιρροή τους, «οι προσπάθειες άσκησης πίεσης από τις 2.000 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και συνολικά έσοδα 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορούν είτε να οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη είτε να την εμποδίσουν. Επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση πιέζουν οι εταιρείες. Οι περισσότερες εταιρείες δεν είναι διαφανείς σχετικά με τις στρατηγικές πολιτικής δέσμευσης ή τις δαπάνες τους», ανέφερε η WBA.
Την υψηλότερη θέση στην ικανοποίηση των κοινωνικών προσδοκιών μεταξύ των 14 επιχειρηματικών τομέων που ερευνήθηκαν είχαν οι εταιρείες ρουχισμού και υπόδησης, ο τομέας τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, τη χαμηλότερη συγκέντρωσαν ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, ακολουθούμενος από τον κλάδο των μεταφορών και τον κλάδο των ακινήτων.
Και στην Ελλάδα
Στη λίστα των 2.000 εταιρειών υπήρχαν και δύο εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια (Hellenic Energy) και ο ΟΤΕ. Η πρώτη με συνολική βαθμολογία 15,7/100 κατατάσσεται 44η μεταξύ των 99 εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η βαθμολογία της για τους βασικούς κοινωνικούς δείκτες (αξιοπρεπής εργασία, ανθρώπινα δικαιώματα και ηθική συμπεριφορά) είναι 3,5/20. Ο ΟΤΕ με συνολική βαθμολογία 42,1/100 κατατάσσεται 59ος μεταξύ των 200 εταιρειών ψηφιακής ένταξης, ενώ η βαθμολογία του για τους βασικούς κοινωνικούς δείκτες είναι 0,8/20.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας