Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Συνολικά οι φτωχές χώρες οφείλουν σήμερα περί τα 4 δισ. δολάρια στις κυβερνήσεις της G7, ωστόσο οι τελευταίες κάνουν ότι δεν βλέπουν για όσα οφείλουν σε αποζημιώσεις για την κλιματική κρίση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συνολικά οι φτωχές χώρες οφείλουν σήμερα περί τα 4 δισ. δολάρια στις κυβερνήσεις της G7, ωστόσο οι τελευταίες κάνουν ότι δεν βλέπουν για όσα οφείλουν σε αποζημιώσεις για την κλιματική κρίση, συνολικά 13 τρισ. δολάρια σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς της Oxfam | AP Photo
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ OXFAM ΚΑΤΑ ΤΩΝ 7 ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ G7

«Παριστάνουν τους χρεοκοπημένους απέναντι στην παγκόσμια πείνα»

Η Oxfam τονίζει ότι η ανακατεύθυνση ενός μόνο πολύ μικρού μέρους από τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες του G7 θα ήταν επαρκής για να μην πεθαίνουν πια άνθρωποι από την πείνα και να ανασάνουν οι φτωχές χώρες από τα εξαντλητικά τοκοχρεολύσια.

Καθώς οι ηγέτες των χωρών του G7 συζητούν στη Νότια Ιταλία με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να αρπάξουν τα «παγωμένα» κεφάλαια των Ρώσων για να τα στείλουν στην Ουκρανία, η Οxfam τούς καλεί να μην παριστάνουν τους... χρεοκοπημένους απέναντι στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της παγκόσμιας πείνας.

Η γνωστή ΜΚΟ, που μάχεται για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, τονίζει ότι η ανακατεύθυνση ενός μόνο πολύ μικρού μέρους από τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες των επτά χωρών θα ήταν επαρκές για να μην πεθαίνουν πια άνθρωποι από την πείνα και να ανασάνουν οι φτωχές χώρες από τα εξαντλητικά τοκοχρεολύσια.

Σε σχετική ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G7, η Oxfam διαπιστώνει ότι μόλις το 2,9% των συνολικών ετήσιων στρατιωτικών δαπανών των επτά χωρών (35,7 δισ. δολάρια από τα συνολικά 1,2 τρισ. δολάρια που ξόδεψαν το 2023) θα ήταν αρκετό για να «βοηθήσει στον τερματισμό της πείνας στον κόσμο και στην επίλυση της κρίσης χρέους στον Παγκόσμιο Νότο».

«Μιλάμε για μια μικρή δέσμευση με δυνατότητα τεράστιου αντίκτυπου», τόνισε ο επικεφαλής σε θέματα ανισότητας της ΜΚΟ Μαξ Λόσον. «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου κανείς δεν πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος και όπου οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου μπορούν να δαπανούν για δημόσια σχολεία και νοσοκομεία αντί για την πληρωμή τόκων για τα χρέη τους. Το G7 δεν έχει μόνο τα μέσα, αλλά και την ηθική και στρατηγική υποχρέωση για να γίνει αυτό». Ομως, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «οι σημερινές κυβερνήσεις όταν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο έχουν τις τσέπες τους βαθιές, ενώ όταν καλούνται να μειώσουν την πείνα ξαφνικά χρεοκοπούν».

Η Oxfam υπολογίζει ότι η εξάλειψη της πείνας στον κόσμο, τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας, θα κόστιζε 31,7 δισ. δολάρια ετησίως - δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της προτεινόμενης ανακατεύθυνσης των στρατιωτικών δαπανών. Προειδοποίησε ότι πάνω από 281 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα και υποσιτισμό. Σομαλία, Γουατεμάλα, Υεμένη και Κένια είναι μερικά μόνο από τα μέρη της υφηλίου που η πείνα σήμερα αυξάνεται. Η πείνα χτυπά και τη Γάζα, για τα δεινά της οποίας το G7 είναι -σύμφωνα με τη ΜΚΟ- συνένοχο. «Η συλλογική αποτυχία του G7 έδωσε βασικά στον ισραηλινό στρατό το ελεύθερο να διαπράξει τρομερές φρικαλεότητες εναντίον του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Λόσον. «Οι ηγέτες του G7 πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν την πλήρη και μόνιμη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω όλων των χερσαίων περασμάτων και την απελευθέρωση όλων των ομήρων και των παράνομα κρατούμενων Παλαιστινίων».

Η Oxfam συνέστησε επίσης την ανακατεύθυνση ενός σχετικά μικρού ποσού στρατιωτικών δαπανών προς την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου υποχρεούνται σήμερα δαπανούν συνολικά 291 εκατ. δολάρια την ημέρα για την αποπληρωμή των χρεών τους και των τόκων. «Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δαπανούν σχεδόν το 1/3 των προϋπολογισμών τους για την εξυπηρέτηση του χρέους – όσα ξοδεύουν συνολικά για δημόσια παιδεία, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια», ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της η Oxfam. Συνολικά οι φτωχές χώρες οφείλουν σήμερα περί τα 4 δισ. δολάρια στις κυβερνήσεις του G7. Ωστόσο οι τελευταίες δεν πληρώνουν στις πρώτες όσα οφείλουν σε αποζημιώσεις για την κλιματική κρίση, συνολικά 13 τρισ. δολάρια σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς της Oxfam.

Η Oxfam κάλεσε τέλος τις χώρες του G7 να δώσουν συνέχεια στο πρόσφατο εγχείρημα του G20 για φορολόγηση των υπερπλουσίων. Τον Απρίλιο, κορυφαίοι υπουργοί της ομάδας χωρών του G20 -από τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Νότια Αφρική– εισηγήθηκαν την επιβολή φόρου περιουσίας 2% στους δισεκατομμυριούχους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε δημόσια αγαθά όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και οι υποδομές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Παριστάνουν τους χρεοκοπημένους απέναντι στην παγκόσμια πείνα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας