Αποζημιώσεις 38,3 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει στις οικογένειες θυμάτων της κολομβιανής παραστρατιωτικής ομάδας AUC o γνωστός πολυεθνικός κολοσσός φρούτων Chiquita.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο της αμερικανικής Πολιτείας της Φλόριντα έκρινε ότι η Chiquita ήταν υπεύθυνη για τους άδικους θανάτους οκτώ ανδρών που δολοφονήθηκαν από την παραστρατιωτική ομάδα. Τα θύματα ήταν συνδικαλιστές και εργάτες σε φυτείες μπανάνας. Η αγωγή είχε ασκηθεί από τις οικογένειές τους μετά την ομολογία της Chiquita το 2007 για πληρωμές στην AUC. Κατά τη διάρκεια της δίκης του 2007, αποκαλύφθηκε ότι η Chiquita είχε πραγματοποιήσει πληρωμές μεγαλύτερες του 1,7 εκατ. δολαρίων στην AUC την επταετία 1997-2004.
Οι επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας είχαν ισχυριστεί ότι πλήρωναν επειδή εκβιάστηκαν από τον τότε ηγέτη της AUC, Carlos Castaño, για τις επιχειρήσεις τους στην Κολομβία. Οι δικηγόροι της Chiquita υποστήριξαν στη δίκη ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή από το να πληρώσει την AUC προκειμένου να προστατεύσει τους Κολομβιανούς υπαλλήλους της από τη βία.
Ωστόσο, οι ενάγοντες αποκάλυψαν ότι η Chiquita είχε σχηματίσει «μια ανίερη συμμαχία με την AUC» σε μια εποχή που η αμερικανική εταιρεία επέκτεινε την παρουσία στις περιοχές που ελέγχονταν από την AUC. Οι τακτικές πληρωμές συνεχίστηκαν μάλιστα και μετά τον χαρακτηρισμό της παραστρατιωτικής ομάδας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης το 2001. Η AUC ισχυριζόταν ότι δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τους γαιοκτήμονες από επιθέσεις και απόπειρες εκβιασμού από αριστερούς αντάρτες. Ωστόσο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια εγκληματική οργάνωση που ενεργούσε πιο συχνά ως τάγμα θανάτου για λογαριασμό των εμπόρων ναρκωτικών.
Στη μεγάλη της ακμή είχε περίπου 30.000 μέλη τα οποία ασχολούνταν με εκφοβισμούς, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, αναγκαστικούς εκτοπισμούς πολιτών και δολοφονίες. Εξαπέλυαν επίσης βίαιες επιθέσεις εναντίον χωρικών που υποπτεύονταν ότι υποστήριζαν αριστερούς αντάρτες. Η οργάνωση διαλύθηκε το 2006 μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση. Ωστόσο ορισμένα από τα μέλη της σχημάτισαν νέες ομάδες που συνεχίζουν να είναι ενεργές.
H Chiquita από την πλευρά της είναι άξιος απόγονος της United Fruit Company, της αμερικανικής πολυεθνικής που μαζί με άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η εταιρεία φρούτων Cuyamel, ενορχήστρωσε με την περιστασιακή υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα τις πρώτες δημοκρατίες της μπανάνας ή μπανανίες, σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Οι μπανανίες είναι πολιτικά ασταθείς χώρες με οικονομία στενά εξαρτημένη από τις εξαγωγές ενός προϊόντος, όπως οι μπανάνες ή τα ορυκτά. Οι χώρες αυτές λειτουργούν επί της ουσίας ως εμπορική επιχείρηση προς όφελος της άρχουσας τάξης. Η εκμετάλλευση επιτυγχάνεται με συμπαιγνίες μεταξύ κράτους και ευνοημένων οικονομικών μονοπωλίων. Το κέρδος που προκύπτει από την εκμετάλλευση δημόσιων γαιών μετατρέπεται σε ιδιωτική περιουσία, ενώ τα χρέη που τυχόν προκύπτουν βαρύνουν τα δημόσια ταμεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας