Το αμερικανικό συνδικάτο εργαζομένων αυτοκινητοβιομηχανίας δεν κατάφερε να στήσει τελικά σωματείο στις εγκαταστάσεις της Mercedes στην Αλαμπάμα, υποσχέθηκε όμως ότι θα επιστρέψει ξανά εκεί σύντομα.
Οι εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια της Mercedes-Benz κοντά στην Tuscaloosa της Αλαμπάμα ψήφισαν οριακά κατά της ένταξης στo United Auto Workers (UAW) την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αφόρητων πιέσεων από εργοδοσία, επιχειρηματικές ελίτ, συντηρητικούς πολιτικούς και… κλήρο.
Η τελική ψηφοφορία ήταν 2.642 κατά της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων από το UAW και 2.045 υπέρ. Συνολικά το 56% των εργαζομενων ψήφισε όχι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο πρόεδρος της UAW, Shawn Fain, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα προφανώς δεν ήταν αυτό που ήθελε το συνδικάτο, αλλά θα επιστρέψει ξανά σε αυτά τα εργοστάσια. «Είναι ένας αγώνας Δαβίδ εναντίον Γολιάθ. Μερικές φορές ο Γολιάθ κερδίζει μια μάχη, αλλά τελικά ο Δαβίδ θα κερδίσει τον πόλεμο» τόνισε ακόμη, προσθέτοντας ότι «δικαιοσύνη δεν είναι μόνο μια ψήφος ή μια εκστρατεία, αλλά να έχεις φωνή και να παίρνεις το μερίδιο που δικαιούσαι».
Οι εκλογές στα εργοστάσια της Mercedes στην Αλαμπάμα πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τη νίκη τού UAW στην Τσατανούγκα του Τενεσί, όπου οι εργαζόμενοι της Volkswagen εκεί ψήφισαν να ενταχθούν στο συνδικάτο. Η δυναμική που δημιούργησε αυτή η επιτυχία αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στα εργοστάσια της Mercedes στην Αλαμπάμα είχαν υπογράψει ήδη τις κάρτες τού UAW για τη δημιουργία συνδικάτου καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες.
Η ηγεσία τού UAW -που μετά τη νίκη της μεγάλης απεργίας του περασμένου φθινόπωρου στις Ford, General Motors και Stellantis, τις «Big Three» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έθεσε ως στόχο την ένταξη στο συνδικάτο 150.000 εργατών- είδε τη δημιουργία σωματείου στη Mercedes ως βήμα για την επέκτασή του στον αμερικανικό Νότο. Εκεί όπου οι χαμηλοί μισθοί, οι δυσμενείς όροι εργασίας και η έχθρα απέναντι στον συνδικαλισμό αποτελούν τον κανόνα. Ενα από τα μηνύματα που πρόβαλε στην εκστρατεία του ήταν νίκη για τον τερματισμό της «Εκπτωσης της Αλαμπάμα», του οικονομικού μοντέλου των χαμηλών μισθών και του ανοργάνωτου εργατικού δυναμικού πάνω στο οποίο βασίζουν την ανάπτυξή τους οι δεκάδες βιομηχανικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Αλαμπάμα και στις υπόλοιπες Πολιτείες του αμερικανικού Νότου.
Το γεγονός αυτό σήμανε καμπανάκι για τις συντηρητικές πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της Αλαμπάμα και των άλλων Πολιτειών. Οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έξι Πολιτειών του Νότου τάχθηκαν ανοιχτά κατά της οργάνωσης των εργαζομένων. Ο Κέι Αϊβι από την Αλαμπάμα, ο Μπράιαν Κεμπ από την Τζόρτζια, ο Τέιτ Ριβς από τον Μισισιπή, ο Χένρι ΜακΜάστερ από τη Νότια Καρολίνα, ο Μπιλ Λι από το Τενεσί και ο Γκρεγκ Αμποτ από το Τέξας εξέδωσαν κοινή δήλωση, κατηγορώντας το UAW ότι έρχεται στις Πολιτείες τους για να «απειλήσει τις θέσεις εργασίας μας και τις αξίες με τις οποίες ζούμε».
Θέλημα... θεού
Στον ίδιο μήκος κύματος πίεσαν και τα επιχειρηματικά λόμπι αυτών των Πολιτειών, ενώ για τον αφορισμό του συνδικαλισμού επιστρατεύτηκε μέχρι και ο τοπικός… κλήρος. Σε ένα από τα πολλά βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι της Mercedes να μην ψηφίσουν υπέρ του συνδικάτου, ο αιδεσιμότατος Μάθιου Ουίλσον, πάστορας και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Tuscaloosa, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τούς προειδοποίησε: «Θα ήμουν προσεκτικός απέναντι σε αυτήν την αλλαγή (ίδρυση συνδικάτου). Ως μόνιμος κάτοικος της Tuscaloosa έχουμε φτάσει πολύ μακριά, για να γυρίσουμε πίσω τώρα».
Ενας άλλος… κοτζαμπάσης της περιοχής, ο sportscaster του ESPN και συνταξιούχος προπονητής ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, Nick Saban, μίλησε επίσης με τους εργαζόμενους της Mercedes, η οποία μάλιστα διέκοψε την παραγωγή προκειμένου να τον ακούσουν. Ο Saban, που κατέχει πολλές… αντιπροσωπείες Mercedes, είπε φυσικά ότι δεν στηρίζει την εκστρατεία τού UAW.
Από την πλευρά της η διεύθυνση της Mercedes, παρότι ανοιχτά δήλωνε ότι σέβεται πλήρως τις επιλογές των εργαζομένων, επί του πρακτέου έκανε το παν για να μην ψηφίσουν οι εργαζόμενοί της αυτό που ντε φάκτο έχουν οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία. Οταν έγινε γνωστό ότι το 30% των εργαζομένων είχε υπογράψει κάρτες εξουσιοδότησης του UAW, για να τους δελεάσει κατάργησε τα σύστημα μισθών δύο ταχυτήτων που εφάρμοζε στα εργοστάσια. Βομβάρδιζε καθημερινά τους εργαζόμενους με μηνύματα κατά του συνδικαλισμού και επέβαλε σε αυτούς συναντήσεις πριν από τη βάρδια με στελέχη που τους έκαναν τη σχετική κατήχηση.
Για τις πρακτικές αυτές και πολλές ακόμη, οι οποίες ελέγχονται για εκφοβισμό, φέρεται ότι προσέλαβε εξωτερικές εταιρείες συμβούλων οι οποίες εξειδικεύονται στον αντισυνδικαλισμό. Το UAW κατήγγειλε τη διεύθυνση της Mercedes για κατάφωρα παράνομες συμπεριφορές -μεταξύ των οποίων εκφοβισμός και παρενόχληση-, τις οποίες ερευνούν τόσο οι γερμανικές όσο και οι αμερικανικές αρχές. Η ηγεσία του UAW, έχοντας πια μια ισχυρή βάση στα εργοστάσια της Μercedes, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επανέλθει σε μια νέα ψηφοφορία σε περίπου έναν χρόνο. Της νίκης στο εργοστάσιο της VW στο Τενεσί είχαν προηγηθεί άλλωστε δύο ανάλογες χαμένες ψηφoφορίες. Εως τότε το UAW στρέφει το βλέμμα του σε ένα άλλο εργοστάσιο αυτοκινήτων του Νότου, αυτό της Hyundai στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας