Τεράστια ερωτήματα για τη φερεγγυότητα των ευρωβουλευτών και πιθανό κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων στο έργο τους γεννά λίγο πριν από τις εκλογές του επόμενου μήνα η αποκάλυψη της Διεθνούς Διαφάνειας Ε.Ε. ότι το 70% των 705 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν δευτερεύουσες θέσεις εργασίας, σημαντικό μέρος των οποίων είναι αμειβόμενες από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
Αναλύοντας τις νέες δηλώσεις εισοδήματoς των ευρωβουλευτών η Transparency International EU διαπίστωσε ότι, παρά τα 120.000 ευρώ (εξαιρουμένων των επιδομάτων) που κερδίζουν κάθε χρόνο ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών εξακολουθεί να αφιερώνει χρόνο σε δευτερεύουσες θέσεις εργασίας –τόσο αμειβόμενες όσο και μη αμειβόμενες. Πάνω από ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές έχει παράλληλη δραστηριότητα η οποία αμείβεται, ενώ το συνολικό παράπλευρο εισόδημα που εισπράττεται αγγίζει το επιβλητικό ποσό των 8.707.651,81 ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό όχι μόνο θολώνει τα όρια μεταξύ προσωπικών συμφερόντων και πολιτικών προτεραιοτήτων, αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα της δράσης τους.
Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από δηλώσεις ιδιωτικών συμφερόντων των ίδιων των ευρωβουλευτών, στις οποίες υποχρεούνται να αναφέρουν λεπτομερώς τυχόν εισοδήματα που λαμβάνουν εκτός της εντολής τους. Οι δηλώσεις εμφανίζονται στην επικαιροποιημένη βάση δεδομένων Integrity Watch EU και εγείρουν ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. «Πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον, όταν αυτοί έχουν συμβληθεί με εξωτερικές εταιρείες;» τονίζει σχετικά η ανάλυση.
Κάποιοι ευρωβουλευτές αμείβονται από εταιρείες, ενώ διεξάγουν ταυτόχρονα κοινοβουλευτική δραστηριότητα επικεντρωμένη στον ίδιο τομέα με αυτές τις εταιρείες. Για παράδειγμα ο ευρωβουλευτής Markus Ferber φέρεται να προσέφερε χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες, ενώ εργαζόταν για την επικαιροποίηση μιας οδηγίας σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης ο ευρωβουλευτής Axel Voss, ο οποίος έγραψε μια γνωμοδότηση σχετικά με τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης της Ε.Ε., ενώ ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής προστασίας δεδομένων του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Deutsche Telekom.
Στην ανάλυση της η Διεθνής Διαφάνεια εντόπισε ακόμη:
● Ευρωβουλευτή που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, η οποία είναι καταχωρισμένη στο μητρώο ομάδων συμφερόντων της Ε.Ε.
● Ευρωβουλευτή αγρότη που είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Γεωργίας.
● Ευρωβουλευτή, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου εταιρείας που εστιάζει στην «τεχνολογία γύρω από τα συστήματα πληρωμών», ενώ ο ίδιος έχει συντάξει πολλαπλές νομοθεσίες σχετικές με τον τομέα.
● Ευρωβουλευτή, δικηγόρο εταιρείας νομικών υπηρεσιών η οποία προβάλλει ότι «επηρεάζεται βαθιά από το δίκαιο της Ε.Ε.» με γραφεία στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
● Ευρωβουλευτές με ασαφείς περιγραφές δευτερευουσών θέσεων εργασίας, όπως «αυτοαπασχολούμενη εμπορική δραστηριότητα» και «επιχειρηματικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» ή «εταιρική σχέση ομόρρυθμης εταιρείας».
Μέλη Δ.Σ.
Στη συντριπτική πλειονότητα των δραστηριοτήτων τους (82%) οι ευρωβουλευτές ήταν μέλη διοικητικών συμβουλίων. Ας σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές του Ε.Κ. είχαν πάντα τη δυνατότητα να έχουν πολλές θέσεις εργασίας με ελάχιστο έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να είχαν μεταρρυθμίσει τους εσωτερικούς κανόνες τους και να απαγορεύσουν τις αμειβόμενες δευτερεύουσες θέσεις εργασίας. Επέλεξαν να μην το κάνουν.
Αντ' αυτού αποφάσισαν απλώς να δώσουν εντολή για μια νέα δήλωση ιδιωτικών συμφερόντων, στην οποία είναι θεωρητικά υποχρεωμένοι να είναι πιο ακριβείς στην αναφορά τόσο των δευτερευουσών δραστηριοτήτων τους όσο και του εισοδήματος που προκύπτει από αυτές. Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις αποτελούν σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια ένα βήμα προς τα πίσω από τις προηγούμενες δηλώσεις, καθώς οι ευρωβουλευτές υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν μόνο εισόδημα πάνω από το όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, ενώ προηγουμένως ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν οποιοδήποτε εισόδημα κέρδιζαν.
Η ανάλυσή αποκάλυψε ότι οι ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων του Κέντρου, της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς (RE, EPP, ECR, ID) είναι πιο πιθανό να έχουν δευτερεύουσα αμειβόμενη εργασία και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από εκείνους της Αριστεράς. Η διαπίστωση συμβαδίζει με την ψήφο τους στις ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές της Δεξιάς ψήφισαν έτσι με συντριπτική πλειοψηφία κατά τροπολογίας που θα απαγόρευε τη συμμετοχή τους σε αμειβόμενες δραστηριότητες άσκησης πίεσης για οντότητες εγγεγραμμένες στο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε.
Δηλαδή εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο από τους ισχύοντες χαλαρούς κανόνες είναι επίσης και οι πιο απρόθυμοι στην αλλαγή τους. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο στα υψηλότερα εισοδήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεκαέξι από τα 20 υψηλότερα εισοδήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέρχονται από ομάδες της Δεξιάς (ΕΛΚ, ECR, ID και τρία δεξιά αδέσμευτα μέλη). Δύο εναπομείναντες ευρωβουλευτές προέρχονται από την κεντρώα ομάδα Renew (RE) και άλλοι δύο από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Μόνο τέσσερις από αυτούς τους 20 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας για τις δευτερεύουσες θέσεις εργασίας. Δεκατρείς ψήφισαν κατά και τρεις δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξι πρώτοι κερδίζουν περισσότερα από τις δευτερεύουσες θέσεις εργασίας τους παρά από τους μισθούς τους ως ευρωβουλευτές.
Ανά χώρα οι Λιθουανοί ευρωβουλευτές έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα κατά μέσο όρο, κάτι το οποίο οφείλεται εξ ολοκλήρου στον Victor Uspaskich ο οποίος κερδίζει τα περισσότερα (3 εκατ. ευρώ ετησίως) από οποιοδήποτε άλλον. Ακολουθούν οι Μάλτα, Ουγγαρία, Ελλάδα και Σλοβακία. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι 4 χώρες βιώνουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, καθεστώς δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το κράτος δικαίου σε αυτές. Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες είναι οι χώρες με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Ούτε ένας Κύπριος ευρωβουλευτής δεν κερδίζει κάτι από άλλη δουλειά.
Ποιοι κερδίζουν τα περισσότερα
Ο Λιθουανός ευρωβουλευτής Viktor Uspaskich είναι με κέρδη 3 εκατ. ευρώ στην κορυφή της λίστας. Απομακρύνθηκε από την ομάδα των φιλελεύθερων Renew το 2021 λόγω ομοφοβικών σχολίων και τώρα είναι ανεξάρτητος. Χαμηλού προφίλ ευρωβουλευτής, ο Uspaskich αναφέρθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λιθουανίας πέρσι ότι πρόσφερε χρήματα σε έναν ιστότοπο που προωθεί θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα εμβόλια Covid.
Στη δεύτερη θέση ήταν ο Γάλλος ευρωβουλευτής Jérôme Rivière, ο οποίος κέρδισε 220.248 ευρώ επιπλέον του μισθού του ευρωβουλευτή κυρίως μέσω της συμμετοχής του σε εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ο Rivière εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος του Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen, αλλά αργότερα εντάχθηκε στο κόμμα Reconquête του Éric Zemmour πριν εγγραφεί ξανά ως ανεξάρτητος το 2023.
Στο νούμερο 3 ήταν ο László Trócsányi, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας και μέλος του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Fidesz: εκτιμάται ότι κέρδισε 171.638 ευρώ από μια πανεπιστημιακή πρυτανεία και ακαδημαϊκή εργασία.

Αλλοι ευρωβουλευτές που είχαν υψηλές αποδοχές –αν και τα ποσά ήταν χαμηλότερα από τους μισθούς τους ως νομοθέτες: ο Guy Verhofstadt, πρώην ηγέτης της φιλελεύθερης ομάδας. Κέρδισε 131.988 ευρώ κυρίως από διοικητικά συμβούλια εταιρειών και ομιλίες.
Ο Γάλλος κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Geoffrey Didier κέρδιζε 115.200 ευρώ ετησίως εργαζόμενος ως εταιρικός δικηγόρος σε μια εταιρεία στην οποία λέγεται ότι «συμβουλεύει και βοηθά επιχειρηματικούς ηγέτες ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» σε δικαστικές διαμάχες καθώς και άλλα εξωτερικά κέρδη.
Η Monika Hohlmeier, Γερμανίδα κεντροδεξιά ευρωβουλεύτρια, δήλωσε 75.000 ευρώ ετησίως για τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου BayWa με έδρα το Μόναχο, ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων γεωργίας - κατασκευών - ενέργειας που βρίσκεται στο μητρώο των εκπροσώπων συμφερόντων της Ε.Ε. Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές ο Θοδωρής Ζαγοράκης βρίσκεται στη 19η θέση της λίστας με επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσής του ετήσια εισοδήματα ύψους 91.450 ευρώ από ιδιόκτητο πρακτορείο ΟΠΑΠ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας