Πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς όλα εξαρτώνται από την αντίδραση-απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα που δέχτηκε από το Ιράν. Ομως σε κάθε περίπτωση και όσο η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε αυτή την εύθραυστη κατάσταση αναμονής η αβεβαιότητα γίνεται ολοένα και εντονότερη. Αυτό τονίζουν Ελληνες οικονομικοί αναλυτές, που συνιστούν ψυχραιμία αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμό.
Σημειώνουν ότι είναι ενθαρρυντικό ότι κανείς δεν θέλει ανάφλεξη στην περιοχή και η διεθνής κοινότητα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται.
Πάντως, οι αγορές έχουν μέχρι σήμερα απορροφήσει πολλές αναταράξεις και, αν εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι αβεβαιότητες και κίνδυνοι θα είναι καθοδικοί, αλλά οι ισορροπίες θα παραμείνουν εύθραυστες.
Ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης ή/και αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, δίνοντας σήμα για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, με μείωση κατά 25 μ.β. όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Ωστόσο αν τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης είναι εντονότερα, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα και ακόμα μεγαλύτερων διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, το σενάριο να επιταχυνθεί η μείωση των επιτοκίων θα βρεθεί στο τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να γίνει ακόμα πιο σύνθετη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ειδικά αν η ευρωζώνη επιβραδύνει και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι έντονες.
Το βλέμμα όλων των αναλυτών είναι στραμμένο στις τιμές πετρελαίου και στις αγορές ενέργειας γενικότερα, με την Capital Economics να σημειώνει ότι «μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα περιέπλεκε τις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών μόνο εάν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας εισχωρήσουν στον δομικό πληθωρισμό».
Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, στο ειδικό κεφάλαιο για την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ και την επίδραση της πολεμικής σύρραξης, υπογράμμιζε ότι η άμεση επίδραση των πολεμικών συγκρούσεων Ισραήλ - Χαμάς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, στον βαθμό που οι πολεμικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά.
Ομως, οι πιθανές εξελίξεις σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών καθώς και παρατεταμένη διάρκειά της είναι αυτές που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία.
Για τη χώρα μας και ενώ παραμένουν ισχυρές οι πληθωριστικές πιέσεις, στην έκθεση του διοικητή σημειώνεται ότι η περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση της έντασης μπορεί να ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ηδη η δράση των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει στην αναδρομολόγηση των εμπορικών πλοίων μακριά από την περιοχή αυτή, με συνέπεια τα πλοία να ακολουθούν τη μακρύτερη διαδρομή (τον περίπλου της Αφρικής) αντί μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας