Οι ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που παρουσιάζουν εξόχως αυξητική τάση, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και απειλούν να διαβρώσουν τη δημοκρατία και να πολώσουν την κοινωνία, είναι ο κορυφαίος άμεσος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε την Τετάρτη σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Στην τελευταία του Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων (Global Risks Report), ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι μια σειρά περιβαλλοντικών κινδύνων αποτελούν μακροπρόθεσμα τις μεγαλύτερες απειλές. Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει της ετήσιας συγκέντρωσης (15 με 19 Ιανουαρίου) της ελίτ των CEOs και των ηγετών του κόσμου στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός και βασίζεται σε έρευνα σχεδόν 1.500 ειδικών, ηγετικών στελεχών του κλάδου και υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Η έκθεση θεωρεί την εκούσια παραπληροφόρηση, αλλά και την ακούσια, ως τον σοβαρότερο κίνδυνο για τα επόμενα δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας πόσο η ραγδαία πρόοδος στην τεχνολογία δημιουργεί επίσης νέα προβλήματα ή επιδεινώνει τα υπάρχοντα.
Οι συντάκτες της μελέτης ανησυχούν ότι η έκρηξη στα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα οδηγήσει σε καταστάσεις κατά τις οποίες η δημιουργία εξελιγμένου συνθετικού περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό ομάδων ανθρώπων δε θα περιορίζεται πλέον σε άτομα με εξειδικευμένες δεξιότητες.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αποτελέσει καυτό θέμα συζήτησης, την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις του Νταβός, στις οποίες αναμένεται να παρευρεθούν αφεντικά εταιρειών τεχνολογίας, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella και στελέχη της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο επικεφαλής επιστήμονας AI της Meta, Yann LeCun.
Τόσο η εκούσια όσο και η εκούσια παραπληροφόρηση, που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως μείζων κίνδυνος, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ινδονησία, η Ινδία, το Μεξικό και το Πακιστάν, πρόκειται να κατευθυνθούν στις κάλπες αυτό και το επόμενο έτος, ανέφερε η έκθεση. «Τα προβλήματα που προκαλούνται θα μπορούσαν να κυμανθούν από βίαιες διαδηλώσεις και εγκλήματα μίσους μέχρι εμφύλιες συγκρούσεις και τρομοκρατία», σημειώνεται ακόμη στην Global Risks Report.
«Μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνετε deepfakes και να επηρεάσετε πραγματικά μεγάλες ομάδες, κάτι που πραγματικά οδηγεί στην παραπληροφόρηση», δήλωσε η Carolina Klint, ηγέτης διαχείρισης κινδύνου στη Marsh, της οποίας η μητρική εταιρεία Marsh McLennan συνέγραψε την έκθεση με τη Zurich Insurance Group.
«Οι κοινωνίες θα μπορούσαν να πολωθούν περισσότερο», καθώς οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επαληθεύσουν τα γεγονότα, είπε. Οι ψευδείς πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των εκλεγμένων κυβερνήσεων, «πράγμα που σημαίνει ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορούσαν να διαβρωθούν και θα αύξανε επίσης την κοινωνική πόλωση ακόμη περισσότερο», είπε η Κλιντ.
Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει μια σειρά από άλλους κινδύνους, πρόσθεσε. Μπορεί να εξουσιοδοτήσει «κακόβουλους παράγοντες», διευκολύνοντας τη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων, όπως η αυτοματοποίηση των προσπαθειών phishing ή η δημιουργία προηγμένου κακόβουλου λογισμικού. Με την τεχνητή νοημοσύνη, «δεν χρειάζεται να είσαι το πιο αιχμηρό εργαλείο στο υπόστεγο για να είσαι κακόβουλος ηθοποιός», εκτίμησε ακόμη η Κλιντ. Μπορεί ακόμη και να δηλητηριάσει δεδομένα που αφαιρούνται από το Διαδίκτυο για να εκπαιδεύσει άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που είναι «απίστευτα δύσκολο να αντιστραφεί» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ενσωμάτωση προκαταλήψεων σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, είπε.
Και καθώς πολλές πολεμικές συρράξεις βρίσκονται σε εξέλιξη, οι διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις περιλαμβάνονται στις πέντε βασικές ανησυχίες για την επόμενη διετία.
Η άλλη μεγάλη παγκόσμια ανησυχία για τους ερωτηθέντες στην έρευνα κινδύνου επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή.
Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και οι κρίσιμες μεταβολές σα περιβαλλοντικά συστήματα της Γης παίρνουν την πρώτη θέση ως μεγαλύτερη ανησυχία πιο μακροπρόθεσμα, σε ορίζοντα δεκαετίας. Ακολουθούν οι δύο μορφές παραπληροφόρησης και οι αρνητικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης.
Μακροπρόθεσμα — που ορίζεται ως 10 χρόνια — τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιγράφηκαν ως η Νο1 απειλή, ακολουθούμενα από τέσσερις άλλους κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον: κρίσιμη αλλαγή στα γήινα συστήματα, απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση του οικοσυστήματος, καθώς και ελλείψεις φυσικών πόρων.
«Θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το μη αναστρέψιμο σημείο καμπής της κλιματικής αλλαγής» κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς τα συστήματα της Γης υφίστανται μακροπρόθεσμες αλλαγές, σημείωσε η Κλιντ.
Πηγή: Associated Press
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας