Πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνα από το τέλος τη COP28 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τη διάτρητη –προς χάριν των συμφερόντων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων– συμφωνία, το Αζερμπαϊτζάν, η διοργανώτρια χώρα της επόμενης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29), επέλεξε επικεφαλής των διεθνών συνομιλιών που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος, έναν αξιωματούχο ο οποίος πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες ως στέλεχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο λόγος για τον Μουχτάρ Μπαμπάγεφ, υπουργό Οικολογίας και Φυσικών Πόρων του Αζερμπαϊτζάν, το όνομα του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –που φιλοξένησαν την COP28– και επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη. Ο διορισμός του στη θέση προκάλεσε οργή και προειδοποιήσεις από πληθώρα οργανώσεων που μάχονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ότι η COP29 θα καταλήξει όπως και η COP28.
Στην τελευταία, οι λομπίστες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν σε αριθμό-ρεκόρ και αυτό είχε άμεση επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα όπου δεν περιλήφθηκαν σαφείς δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Ο Μπαμπάγεφ πέρασε 26 χρόνια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar. Εργάστηκε στο μάρκετινγκ και εν συνεχεία ως αντιπρόεδρος οικολογικών υποθέσεων της εταιρείας. Η τοποθέτησή του στην κεφαλή των διαπραγματεύσεων για το κλίμα έπεται του διορισμού του σουλτάνου Αλ Τζαμπέρ ο οποίος προήδρευσε της περσινής συνόδου κορυφής στο Ντουμπάι, συνεχίζοντας παράλληλα να είναι και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι.
Τόσο ο διορισμός του Μπαμπάγεφ όσο και η επιλογή του Αζερμπαϊτζάν στη θέση του οικοδεσπότη των φετινών διαπραγματεύσεων για το κλίμα αποτελούν πρόκληση. Τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν είναι στενά συνδεδεμένα με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποτελούν και το 90% των εξαγωγών του.
Ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες στον βρετανικό Guardian εκτιμά ότι στην επόμενη δεκαετία –περίοδο κρίσιμη κατά την οποία οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν δραστικά την παραγωγή υδρογονανθράκων για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη– το Αζερμπαϊτζάν θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου πάνω από 30% (12 δισ. κυβικά μέτρα) σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, με στόχο να εκμεταλλευτεί το κενό που άφησε στον εφοδιασμό της Ευρώπης ο αποκλεισμός της Ρωσίας.
Το Αζερμπαϊτζάν κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, το Shah Deniz στην Κασπία Θάλασσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, η χώρα αναμένεται να εξαγάγει 411 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα επόμενα 10 χρόνια, ποσότητα που ισοδυναμεί με εκπομπές 781 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Τα στοιχεία βασίζονται σε ανάλυση της τρέχουσας παραγωγής φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, συν τα αποθέματά του που έχουν εγκριθεί για ανάπτυξη καθώς και εκείνα που έχουν αξιολογηθεί από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για ανάπτυξη. Υποδηλώνουν ότι η ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας είναι πιθανό να αυξηθεί, από περίπου 37 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, σε 49 δισ. κυβικά μέτρα το 2033.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας